NAJNOVIJE


MEDULINSKA ŠKOLA

OSUMNJIČENA ZA 22 KAZNENA DJELA NA ŠTETU UČENIKA - Učiteljica razredne nastave suspendirana je prije godinu dana. Od prosinca prošle godine je u mirovini


Riječ je o učiteljici razredne nastave, 60-godišnjoj I. J., koja je optužena za povredu prava djece, i to većeg broja svojih učenika. Tijekom dvije školske godine, od rujna 2016. do 13. prosinca 2017., tada polaznicima drugog, potom i trećeg razreda, nanosila je fizičku i emocionalnu bol, utjerujući im strah, i verbalno i fizičkim postupcima, navedeno je u optužnici

 

Ni tri mjeseca od optužnice protiv vjeroučiteljice kojoj se na teret stavlja da je maltretirala petero učenika, Općinsko državno odvjetništvo u Puli podignulo je i drugu optužnicu protiv djelatnika Osnovne škole dr. Mate Demarina u Medulinu. Riječ je o učiteljici razredne nastave, 60-godišnjoj I. J., koja se također optužuje za povredu prava djece, i to većeg broja svojih učenika, tada polaznika drugog, potom i trećeg razreda osnovne škole. Tužiteljstvo joj na teret stavlja 22 kaznena djela, od prvotnih 27, kojima je kroz dvije školske godine, od rujna 2016. do 13. prosinca 2017. učenicima nanosila fizičku i emocionalnu bol, utjerujući im strah, i verbalno i fizičkim postupcima.

Bez komentara

O osnovanosti optužnice još svoje mišljenje mora dati optužno sudsko vijeće. Ako oni potvrde zakonitost dokaza, slijedi rasprava i iznošenje dokaza pred raspravnim sucem. Kaznena prijava podignuta je sredinom prosinca 2017. i optužena učiteljica u suspenziji je već duže od godinu dana, a od 1. prosinca 2018. je u mirovini. "Ona više nije zaposlenica ove škole", jedino je što nam je rekla tajnica škole Maja Brgić koju smo jučer jedinu zatekli u školi. Novu ravnateljicu medulinske škole Emanuelu Pincan Chiavalon nismo uspjeli kontaktirati ni telefonom. Na ferijama je, bit će u školi u ponedjeljak kada počinje nastava, kaže nam tajnica, dodajući da je i ona na ovom radnom mjestu tek mjesec dana i ne zna ništa, niti može govoriti o ovom slučaju.

Optužena učiteljica I. J. nije htjela ništa komentirati, ali nas je uputila na svog odvjetnika Matiju Miloša. On kaže da još nije dobio optužnicu koja njegovu klijenticu tereti za 22 kaznena djela i ne može se očitovati o tome što joj se stavlja u krivnju, sve do raspravnog suda, ali tvrdi da se protiv njegove klijentice već sada vodi nepravičan postupak.

- Tužiteljstvo nije prezentiralo sve činjenice i okolnosti koje joj se stavljaju na teret i nismo se mogli braniti. Ona čitavih godinu dana ne zna što je točno skrivila. I drugo, postupak je nepravičan zato što je jedno dijete od navodnih žrtvi kaznenog djela kćerka savjetnice koja radi u Državnom odvjetništvu. Ona je zakonska zastupnica žrtve, a radi za tijelo koje progoni moju klijenticu, sjedi u istoj prostoriji s osobom koja je pisala tu optužnicu i provodila istraživanje. Zato sam tražio njezino izuzeće, ali je to općinski državni odvjetnik odbio i na to nema prava žalbe. Riječ je o majci žrtve i svjedoku u postupku i u svakom pravnom sustavu takav bi se predmet trebao delegirati u nadležnost drugog tužiteljstva u smislu pravičnog vođenja postupka, tumači odvjetnik Miloš.

Za kaznena djela koja se navode u optužnici protiv dugogodišnje učiteljice u medulinskoj školi zakon predviđa kaznu od šest mjeseci do čak pet godina zatvora. Vrlo ozbiljno zvuči, ali odvjetnik kaže da smo još daleko od toga, tek treba utvrditi je li to ona uopće počinila.

U medulinskoj školi već se neko vrijeme nižu afere. Priča se o podijeljenoj zbornici, i to ne od jučer, o taborima unutar kolektiva, čestim prijavama protiv zaposlenika i inspekcijskim posjetima, politički motiviranim smjenama i zapošljavanju. Potonje se zadnji put vezivalo uz izbor nove ravnateljice Emanuele Pincan Chiavalon, supruge visokopozicioniranog IDS-ovca. Iako se nastavnički kolektiv izjasnio za drugog kandidata, prevagnuli su glasovi predstavnika osnivača, Općine i Županije, te roditelja, koji drže većinu u Školskom odboru.

Novu je ravnateljicu, potvrdio je tada našoj novinarki općinski načelnik Goran Buić, osobno pozvao da dođe na tu funkciju, ocijenivši da je sposobna školu dovesti u red i vratiti ugled kakav je nekad imala. Takva ocjena, saznajemo, podigla je buru među učiteljima koji odbijaju kolektivnu krivnju. "Ljudi su ovdje vrijedni, dobri, savjesni. To je kao da jedan član obitelji napravi nešto loše pa nam ne valja čitava obitelj. Uostalom, te optužbe treba i dokazati, a načelnik nije stručan procjenjivati naš pedagoški rad i ugled", kaže nam jedan učitelj, spominjući i ozakonjenu prevagu broja nestručnih nad stručnim članovima školskih odbora koji donose važne odluke za budućnost škola u Hrvatskoj.

Za optuženu učiteljicu mnogi u školi asložit će se da je savršeno izvodila nastavu. Uostalom, na prijedlog prosvjetne savjetnice koja je pratila njezin rad, Učiteljsko vijeće prije pet-šest godina unaprijedilo ju je u savjetnicu, što je najviši rang u napredovanju učitelja. Prije toga bila je mentorica za razrednu nastavu. Ambiciozna, puno je ulagala u sebe i išla na različita usavršavanja. I onda, nakon tridesetak godina odgoja i obrazovanja najmlađih Medulinaca, prije godinu dana velik broj roditelja potpisuje ozbiljno optužujuće pismo. Ne svi, od nekih roditelja učiteljici je stigla potpora.(Duška PALIBRK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: new hospital − Building yard (1)
Pula: new hospital − Building yard (1)
Webcams provided by webcams.travel add a webcam