EKSKLUZIVNO

BIVŠI DIREKTOR AUDIJA NESTAO IZ PULE! Platio je jamčevinu i izašao iz pulskog zatvora, a onda, iako nije smio, otišao u Njemačku! Time se spasio od izručenja SAD-u

| Autor: Doria MOHOROVIĆ
Alex Eiser

Alex Eiser


Skandalozna međunarodna afera "Dieselgate", koja je 2015. otkrivena u SAD-u, prije nepuna četiri mjeseca stigla je i do Pule kada je optuženi bivši direktor Audija Axel Eiser priveden u pulski istražni zatvor. Nakon što mu je odobrena jamčevina, uz uvjet da ostane u Puli, Eiser je prekršio jamstvo i napustio Hrvatsku. Kako saznajemo od pulskog Županijskog suda, nakon što je proveo mjesec dana u istražnom zatvoru u Puli, sud mu je zbog žalbe dopustio plaćanje jamčevine od 700.000 kuna, ali pritom je morao ostati u Puli i javljati se u policijsku stanicu dva puta tjedno. Nakon što je platio jamčevinu i pristao na dogovoreno rješenje, Eiser je još neko vrijeme očito boravio u Puli, a onda neutvrđenim načinom otišao u Njemačku gdje je trenutno slobodan.

Podsjetimo, u lipnju je prilikom ulaska u Hrvatsku uhićen jedan od četvorice Audijevih menadžera za kojima su američke vlasti raspisale tjeralice pod sumnjom da su falsificirali testove ispušnih plinova. Bio je to 59-godišnji Eiser, koji je između 2009. i 2013. bio voditelj razvojnog odjela za dizel motore u Audiju i odgovoran za projekt "Clean Diesel". Bivši je direktor Audija uhićen nakon što se kamperom, zajedno sa suprugom, uputio u Hrvatsku na godišnji odmor. Graničnim se policajcima prilikom rutinske kontrole na ekranu pojavila tjeralica koju je za njim raspisao američki sud.

Policijska uprava istarska potvrđuje nam da se Eiser nije javljao u pulsku policijsku stanicu. "Utvrđeno je da je njemački državljanin u listopadu prekršio izrečenu mjeru opreza obveze javljanja policijskoj postaji, u svezi čega je policija 27. listopada obavijestila nadležni Županijski sud radi poduzimanja daljnjih mjera."

Odlaskom iz Hrvatske Eiser si je osigurao slobodu i izbjegao potencijalno izručenje SAD-u. No njegov bivši kolega nije bio te sreće. Prema Business Insideru, bivši šef VW-ovog ureda za inženjerstvo i okoliš u SAD-u Oliver Schmidt također je uhićen tijekom odmora, ali u SAD-u. Američki su sudovi Schmidta optužili i osudili na sedam godina zatvora i novčanu kaznu od 400.000 američkih dolara.

Pulski odvjetnik Matija Miloš, koji uz kolegu odvjetnika Stefana Đokića zastupa Eisera, potvrdio nam je da je njegovom klijentu istražni zatvor ukinut u srpnju, nakon čega su mu, uz plaćanje jamčevine, određene dvije mjere opreza, a to su zabrana napuštanja boravišta i dva puta tjedno javljanje u policijsku stanicu u Puli.

- Mom je klijentu ponovno određen istražni zatvor jer se nije javljao u policijsku stanicu dva tjedna. Ukoliko se bude nalazio na području Hrvatske, bit će uhićen i bit će mu određen istražni zatvor. Na to smo uložili žalbu o kojoj odlučuje Vrhovni sud, objašnjava Miloš, koji tvrdi da posljednja dva tjedna nije u kontaktu s klijentom.

Sukladno zakonu o kaznenom postupku, u slučaju da se okrivljenik ne pridržava mjera koje su mu određene, iznos jamstva uplaćuje se u korist državnog proračuna. U cijeloj je priči sasvim sigurno da se Eiser neće više vraćati u Hrvatsku.

Ovaj pravosudni slučaj tek treba doživjeti svoj epilog. Do tad ostaje otvoreno pitanje je li Eiser de facto bjegunac. Isto tako, afera se usložnjava ne samo zbog činjenice da zahvaća tri posve različita pravosuđa, od kojih američki i formalno i politički ima posebnu težinu, već i zbog toga što je na svojevrsnom testu suverenost država aktera u svezi izručenja svojih državljana, ovdje posebno na relaciji dviju velikih svjetskih sila, SAD-a i Njemačke. Najveći istarski grad igrom je slučaja, navodnim turističkim putovanjem na Jadran, završio kao novi pravosudni akter u aferi, čime je na testu i pravosuđe Hrvatske.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of