EU FONDOVI

Istarska županija provodi projekt EU - "REI II": ZA POTICANJE SAMOZAPOŠLJAVANJA 550 TISUĆA KUNA

| Autor: Milan PAVLOVIĆ

Nezaposlenim osobama koje imaju poduzetničkog duha na raspolaganju je 550 tisuća kuna, iznos koji je do sada najviši u odnosu na objavljene mjere samozapošljavanja proteklih godina. Javni poziv objavljen je na mrežnim stranicama Istarske županije www.istra-istria.hr pod rubrikom Natječaji i bit će otvoren do iskorištenja sredstava, a najkasnije do 1. kolovoza 2020. godine

Osobe koje su nezaposlene, a imaju znanja i vještine potrebne da "ožive" neku svoju ideju koja bi mogla imati prolaz na tržištu, definitivno bi trebale razmisliti o samozapošljavanju. Na taj korak mogla bi ih ohrabriti i potpora koju mogu dobiti kroz EU projekt "REI II" kojim su u Istru stigla značajna sredstva iz EU fondova namijenjena upravo poticanju razvoja poduzetništva i samozapošljavanju. Sredstva za navedenu mjeru osigurana su iz projekta "REI II" čiji je nositelj Istarska županija, a koji je financiran iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.- 2020.

Najviše 27,6 tisuća kuna

Naime, u sklopu navedene mjere nezaposlenim osobama koje imaju poduzetničkog duha na raspolaganju je 550 tisuća kuna, iznos koji je do sada najviši u odnosu na objavljene mjere samozapošljavanja proteklih godina. Javni poziv objavljen je na mrežnim stranicama Istarske županije www.istra-istria.hr pod rubrikom Natječaji i bit će otvoren do iskorištenja sredstava, a najkasnije do 1. kolovoza 2020. godine. Prijavitelj može ostvariti pravo na potporu u maksimalnom iznosu do 27.626,60 kuna, a ona je namijenjena svim nezaposlenim osobama bez obzira na dužinu nezaposlenosti, radni staž, zanimanje i kvalifikaciju. Te osobe ne trebaju biti prijavljene u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, već je dovoljno da ispune propisan obrazac gdje svojim potpisom potvrđuju da su nezaposleni. Da se radi o izuzetno kvalitetnom programu potvrđuje veliki interes koji vlada za njega, tako da je do sada već zaprimljen veliki broj prijava novih odnosno budućih poduzetnika. Partneri u projektu su: Hrvatski zavod za zapošljavanje - Područni ured Pula, Istarska razvojna agencija - IDA d.o.o, Hrvatska gospodarska komora - Županijska komora Pula, Obrtnička komora Istarske županije, Studentski centar Pula, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli te Istarsko veleučilište - Universita Istriana di scienze applicate. Potpora na temelju ovog Javnog poziva može se odobriti i osobama koje namjeravaju koristiti potporu za samozapošljavanje Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, ali pod uvjetom da se neće ostvariti financijska sredstva za iste stavke troškovnika koje će se financirati ovom potporom. Da bi se ostvarila mogućnost za dobivanje potpore prije svega potrebno je sastaviti dobar poslovni plan i troškovnik. Popunjenost poslovnog plana, financijska održivost projekta, procjena konkurencije na tržištu i sve ostalo u poslovnom planu se ocjenjuje, stoga, kako bi prijavitelji kvalitetno ispunili navedene kriterije prilikom pisanja istog, prema projektu, prijaviteljima je osigurana pomoć pri pisanju poslovnog plana, a korisnicima mjere i poslovno mentorstvo. Cilj mentoriranja je povećati učinkovitost rada poduzetnika pri ostvarenju poslovnog cilja kojeg si je zacrtao. Poduzetnici će navedene sadržaje i vještine usvojiti kroz individualni rad. Uz poslovni plan potrebno je sastaviti i troškovnik iz kojeg je vidljivo da su troškovi usmjereni na otvaranje i rad poslovnog subjekta. To su troškovi koji se odnose na registraciju poslovnog subjekta, troškovi nabave opreme, troškovi računovodstvenih usluga, troškovi zakupa poslovnog prostora te troškovi doprinosa i drugo.

Iskustva samozaposlenih

Poticaji za samozapošljavanje Istarske županije za otvaranje obrta ili poduzeća, nezaposlenim osobama zaista su dobar vjetar u leđa, a da je to doista tako mogu svjedočiti poduzetnici koju su ostvarili pravo na potporu proteklih godina. Puljanin Zoran Peršić u poduzetničke vode zakoračio je otvaranjem privatne prakse fizikalne terapije. Značajnu stavku u njegovom planu predstavljala je kupnja neophodne opreme, a taj značajan financijski izdatak donekle je ublažen zahvaljujući prijavi na natječaj bespovratnim sredstvima koja je uspio dobiti kroz županijska sredstva. Moderni uređaj danas je u punom pogonu, te daje značajan doprinos uspješnom razvoju ovog poduzetničkog pothvata.

Foto

Rastuće potrebe za uslugama brojnih turističkih iznajmljivača s ovog područja prepoznala je njegova sugrađanka Nives Peruško koja se na samozapošljavanje odlučila kroz otvaranje obrta za samoposlužno pranje rublja. Za to je dobila poticaj HZZ-a, ali i sredstva županijske potpore koja su joj pomogla da zaokruži veliku početnu investiciju. Kada se donese jedna ovakva ozbiljna odluka kao što je pokretanje vlastitog posla vrlo je važno dobro se informirati i iskoristiti mogućnosti koje se nude budući da je poduzetnicima početnicima na tom početku njihova puta svaka pomoć i više nego dobro došla, kaže Nives Peruško.

Gotovo dva milijuna kuna za provođenje programa

Ukupna vrijednost projekta u sklopu kojeg se provodi ova aktivnost iznosi 1.943.942,76 kuna i 100 posto ga financira EU. Osnovni cilj mu je razvoj politika zapošljavanja na regionalnoj razini sukladno potrebama gospodarstva, socijalno uključivanje ranjivih skupina, suradnja javnog i privatnog sektora u upravljanju ljudskim potencijalima, osiguranje financiranja i funkcioniranja Vijeća tržišta rada Istarske županije. Posebni ciljevi projekta su dodatna edukacija članova lokalnog partnerstva za zapošljavanje o instrumentima i načinima utjecaja na tržište rada, provedba Strategije razvoja ljudskih potencijala IŽ 2016.-2020., njezina evaluacija, izrada Strategije razvoja ljudskih potencijala za razdoblje 2021.- 2027., te intervencije na tržištu rada koje će poboljšati kompetencije nezaposlenih pripadnika ranjivih skupina i njihovu zapošljivost. Razdoblje provedbe projekta je od 14. svibnja 2018. do 14. studenog 2020. godine.

Foto

ZA SVE NEZAPOSLENE

Prijavitelj može ostvariti pravo na potporu u maksimalnom iznosu do 27.626,60 kuna, a ona je namijenjena svim nezaposlenim osobama bez obzira na dužinu nezaposlenosti, radni staž, zanimanje i kvalifikaciju. Te osobe ne trebaju biti prijavljene u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, već je dovoljno da ispune propisan obrazac gdje svojim potpisom potvrđuju da su nezaposleni.

 

OTVORIO ORDINACIJU ZA FIZIKALNU TERAPIJU

Puljanin Zoran Peršić u poduzetničke vode zakoračio je otvaranjem privatne prakse fizikalne terapije. Značajnu stavku u njegovom planu predstavljala je kupnja neophodne opreme, a taj značajan financijski izdatak donekle je ublažen zahvaljujući prijavi na natječaj bespovratnim sredstvima koja je uspio dobiti kroz županijska sredstva.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of