(Snimio Stipe Boščić)
Od moslavačkog doručka na OPG-u Pirak i chillanja uz biološki bazen, preko quad safarija u Narti i vinske magije u Coneru... pa sve do kajaka na Skresovima, šarana na rašljama i posjeta prvom hotelu za pčele u Hrvatskoj – doslovno nema čega nema! Daleko od gradske vreve, a tek malo više od sat vremena vožnje iz Zagreba, čeka vas oaza autentičnih okusa – sve domaće, sve iskreno. I to živa oaza puna karaktera i odlučnosti da goste vrati.
Čvarci su hrskavi baš kako treba, šaran primamljivo miriši sa rašlji, srnetina, zečetina, svinjetina spremaju se na sto načina a domaće rakije – od mirte do bademove nešpule, ukusne aronije, medice, kruške, vilijamovke, bude i razbude najveću letargiju.
(Snimio Stipe Boščić)
Od mirisa domaće tjestenine i vina koje nastaje s ljubavlju, do quad safarija i biološkog bazena bez kapi klora – doživi i osjeti više
Ova zelena županija nije obična destinacija, ona je kombinacija svega na malo prostora– spoj adrenalina, gastro veselja, mirne prirode ispod koje se komešaju stoljeća burne povijesti i lokalnih priča koje te obore s nogu.
(Snimio Stipe Boščić)
Isplanirajte putovanje tako da vam svaki dan bude raznolik, isprobajte planinarske staze, tajne priče brojnih kušaonica, lagana šetnja kroz skladni Daruvar pun cvijeća. Ovdje vas čeka i luda adrenalinska vožnja quadovima, kušanje craft piva i preukusnih sireva i medni zen u apikomori. Tu je i biološki bazen, predivna šetnica i muzej koji čuva uspomene na Ivu Robića.
(Snimio Stipe Boščić)
Od wellnessa do vina, od adrenalina do šetnje među legendama
Ako još niste otkrili gdje bi krenuli ovog hirovitog proljeća– vrijeme je da se zaputite na istok, tamo gdje priroda diše združeno punim plućima kroz čak tri planine, gdje se doživljaji množe u neplaniranom slijedu, a vrijeme uspori da bi doživljaj više bio potpun.
(Snimio Stipe Boščić)
Daruvarske toplice i njihov wellness raj pravo su utočište za one koji traže mir, ozdravljenje ili tek trenutak luksuza za sebe. Smještene u povijesnom okruženju, gdje su još stari Rimljani uživali u termalnim izvorima, toplice danas nude spoj medicinskih terapija i suvremenog wellnessa – sve u hladu stoljetnih stabala i blagotvornih para.
(Snimio Stipe Boščić)
Zamislite mjesto gdje voda liječi i grije ljekovitim termalnim isparavanjima, mirisi prirode umiruju, a perivoj vas katapultira u mirisne senzacije cvjetnih grmova i raskošnih stabala. Ovdje jutro započinje toplim kupanjem u termalnoj vodi, a dan završava šetnjom kroz povijesni perivoj pod krošnjama legendarnog ginka.
(Snimio Stipe Boščić)
Zmajevo gnijezdo kao prekrasno sklonište
Na blagim obroncima kraj Čazme, gdje šume pričaju priče a vinogradi mirišu na djetinjstvo, obitelj Pirak otvorila je vrata svoga imanja – toplog i preukusnog gnijezda u kojem se dani mjere po mirisu domaće kuhinje, prognozi koja obećava primamljive plodove iz vrta i vinograda a doručak daje energiju za cijeli radni tjedan.
(Snimio Stipe Boščić)
Ovdje jutra započinju uz moslavački doručak – domaća jaja, kobasice, svježi sir, zapečeni kruh, voćni džemovi i med koji donosi okuse cvijeća iz livade. Tu su i pohane tikvice, ukusni omleti sa šampinjonima, naresci svih boja i oblika. Sve iz domaće proizvodnje, svježe, sezonsko i posluženo s ljubavlju. Hrana je ovdje je priča o zemlji, rukama koje je obrađuju i običajima koji se prenose kroz stol.
(Snimio Stipe Boščić)
Na imanju možete predahnuti u etno-sobi, provozati se fijakerom, prošetati vinogradom, ubrati grozd graševine ili sjest pod trijemom i o ničemu ne misliti. Za one željne doživljaja više– tu su i stare igre, prirodni vrt, staze za šetnju i srne koje ponekad došeću do prozora.
Vinarija Coner – diskretan glamour s vinskih brežuljaka uz srne i najljepši zalazak sunca
(Snimio Stipe Boščić)
Vinarija Coner, s bajkovitom pozicijom na brežuljcima, nudi ponešto više od dobre kapljice. Vina koja pričaju priču tla, zraka i ruku koje ih stvaraju, dočekat će vas s osmijehom domaćina. Degustacije, domaći zalogaji i pogled koji obara s nogu – ovo je mjesto gdje vino nije dodatak, nego glavna zvijezda. Prošećite kod zalaska sunca na glavne vinograde iza vinarije, a potpuno oduševljene je definitivno njihov smještaj. Spavat ćete kao bebe.
(Snimio Stipe Boščić)
Na stolu je sve domaće – od ručno izrađene tjestenine do specijaliteta s ražnja, roštilja i iz krušne peći. Kuhinja je ovdje produžetak vinograda, a svaki zalogaj podsjetnik da se najbolje stvari rade polako, s mjerom i ljubavlju.
(Snimio Stipe Boščić)
No, Coner nije samo mjesto za uživanje u hrani i vinu. Ovo je prostor gdje se posao i užitak mogu prirodno spojiti. Dvije moderno opremljene dvorane primaju do 130 gostiju i idealne su za sastanke, radionice, predavanja i team-building programe. A kad se radni dan završi – ostaje vam priroda, tišina i čaša vina kao točka na i.
(Snimio Stipe Boščić)
Čazma, mali grad velikih doživljaja, osvaja svojom šetnicom Medjame, koja vijuga uz rijeku i poziva na predah pod krošnjama i doslovno se nestvarno zeleni i ljeska uz veseli neumorni kreket žaba. Ovdje se upija ljepota biljnog svijeta i mir koji dugo ostaje s vama.
(Snimio Stipe Boščić)
A ako niste planirali biti samo na moru ovog ljeta, biološki bazen u Čazmi je hit sezone! Bez kapi klora, čist kao suza, s vodenim biljkama koje prirodno filtriraju vodu – savršen za obitelji, ali i one koji žele kupanje bez kemije i s punim poštovanjem prema prirodi.
(Snimio Stipe Boščić)
Za one kojima srce brže zakuca na zvuk motora, adrenalinske ture u Narti – Adventure Bjelovar, odlično su rješenje za adrenalinske entuzijaste. Domaćini vas dočekuju s nestvarno dobrim gulašem od srnetine a da ne ništa ne manjka, nakon obilnog gulaša od mekanog srnećeg mesa i domaće tjestenine, doplovit će na stol, slasna domaća pizza.
(Snimio Stipe Boščić)
(Snimio Stipe Boščić)
Osim vožnji quadovima, u ponudi nude i bicikliranje, pješačenje i enduro ture šumom, uz iskusne vodiče koji poznaju staze kao svoj džep. Aktivnosti su dostupne za jednodnevne i višednevne izlete, uz mogućnost smještaja, obroka i relaks zone. Briga o djeci također je uključena, pa roditelji mogu na vožnju bez stresa.
(Snimio Stipe Boščić)
Ako ste u potrazi za mjestom koje spaja prirodu, rustikalnu eleganciju i autentični šarm, restoran Greenberg, smješten samo nekoliko kilometara od centra Daruvara, pravo je iznenađenje. Smješten uz Zeleni brijeg, u okruženju pašnjaka, livada i potoka, ovaj restoran nudi ne samo fantastičnu hranu, već i potpuno iskustvo staro/novog šarma kroz elegantno uređen objekt i vrt koji podsjeća na engleski vrt.
(Snimio Stipe Boščić)
Rustikalni interijer Greenberga osmišljen je tako da svaki detalj priča priču. Drveni ormari, škrinje, petrolejske svjetiljke i gramofon na navijanje stvaraju atmosferu koja podsjeća na zlatna vremena prošlih generacija, a kamin na drva donosi dašak topline u svakom kutku restorana. Ovdje je svaki komad namještaja pažljivo odabran da stvori osjećaj potpune udobnosti, kao da ste kročili u vlastiti dnevni boravak ali pomno sređen za cijelu užu i širu obitelj.
(Snimio Stipe Boščić)
Svojom toplom atmosferom, savršeno se uklapa u prirodni ambijent, a ponuda jela koja varira od lokalnih specijaliteta do ozbiljnih gastro izazova, zadovoljit će i gunđave koji vječno prigovaraju.
(Snimio Stipe Boščić)
Zahvaljujući Nenadu Medakoviću i njegovom timu, restoran Greenberg postao je nezaobilazno mjesto na gastro karti Daruvara, a otvorenje je već označilo početak nove ugostiteljske destinacije koja se brzo uklopila u kalendar događanja ove regije.
(Snimio Stipe Boščić)
Smjestite se u udobnoj sjenici podno raskošnog hlada, uživajte u zelenom tepihu istkanom od proljeća i sačekajte dok Marin Kelbasa, našički kuhar, chef i suvlasnik ovog restorana pripremi spektakl. Malo životinjsko carstvo s praščićima, kozama zečevima, razgalit će najmlađe a ponegdje će zaškiljiti i neka fino ugojena maca, izvaljena na travi dok čeka ukusnu porciju.
(Snimio Stipe Boščić)
Jedno od nezaobilaznih odredišta u Garešnici je Centar za Posjetitelje Natura 2000, smješten u preuređenoj zgradi bivšeg Društvenog doma. Ova multikulturna građevina ima fascinantnu prošlost, budući da je služila različitim svrhama, uključujući kino, noćni bar i trgovinu. Danas, u okviru projekta "Zeleni vrtovi Poilovlja," vrijednog 22,5 milijuna kuna, Centar je postao kulturni biser ovog područja. Ne zaboravite posjetiti i mali muzej Ive Robića čije je glazbeno naslijeđe zadužilo ovaj kraj kao i cijelu Hrvatsku a njegova slava davno obišla globus. Priču o Garešnici pročitajte ovdje.
(Snimio Stipe Boščić)
Tanjur kao zemljovid sreće, nalazi se Kod bake
Negdje između svih tih šuma, poljana, mirisnih vinograda i mekih polja bilogorske doline, tik do Garešnice, smjestilo se pravo malo čudo domaće kuhinje – imanje Kod Bake u Kapelici. To nije samo restoran – to je mjesto gdje vrijeme staje, gdje vas miris kruha iz krušne peći vrati u djetinjstvo, a svaki zalogaj podsjeti da domaći zalogaj na žlicu, uz finu porciju mesa koja se topla i podatna odvaja sa žlice (janjetina), uz prefine kremšnite od batata..dakle da sve to još postoji negdje pored Zagreba na pola puta između dviju županija. Manje od sat vremena imate od Zagreba vožnje do tamo.
(Snimio Stipe Boščić)
Za kuhačom je glavna i odgovorna Danijela Crnjak Andri – chefica, majstorica i čuvarica bilogorskog gastro identiteta. Sa suprugom Zdravkom stvara priču koja se ne zaboravlja. Zajedno sakupljaju recepte iz prošlosti, i serviranjem svakog jela uz minuciozno tumačenje podrijetla namirnica i najvažnije, kako je pojedini recept nastao, podsjete nas kako dobra hrana može iskreno razveseliti.
(Snimio Stipe Boščić)
U interijeru prepunom zaboravljenih predmeta koji sada pričaju – stare vage, porculanske šalice, komode od punog drva – osjećat ćete se kao da ste došli baki u posjet. Na terasi, u hladu vinove loze i pod budnim okom znatiželjnih domaćih životinja, sve brige ispare samo tanjuri pričaju i zveckaju, i to bome glasno i slasno.
(Snimio Stipe Boščić)
Imanje Kod Bake nije slučajno među 100 najboljih restorana u Hrvatskoj. To je zasluženo priznanje za trud, ljubav i strast koji se vide u svakom detalju, od tanjura do dvorišta. Preporuka? Svratite na porciju fileka pripremljenih na 100 načina iz Danijeline kreativne kuhinje, ili na porciju masnog bunceka s kiselim zeljem a Danijela sprema i sjajni rižoto sa šparogama. Ako želite nešto manje tradicionalno, možete odabrati bilo što s raznolike ponude menija. Ako probate janjetinu u zelenom pireu s bućinim sjemenkama, uz kremšnitu od batata, nećete također pogriješiti.
(Snimio Stipe Boščić)
I za kraj – ne propustite Daruvarski Ginko, najstarije stablo te vrste u Hrvatskoj. Veličanstveni čuvar vremena, s pričama koje ne stanu u knjige. Njegovu priču pročitajte ovdje.
I opet za kraj. Ne morate odabrati samo ponešto od svega – spojite doživljaj u sve. Povežite wellness i vino, šetnju i adrenalin, priče iz kulturu i raskošnu trpezu. U BBŽ ništa ne morate isključivati, osim mobitela i briga. Ovdje vas čeka – doživljaj više.
Zaprati, istraži: