PRVA ŽNL

TRI ZA DVA: Nedostatak juniora u istarskim klubovima traži nova rješenja u omladinskim pogonima

| Autor: Boris VIDULIN
JUNIORA NI ZA LIJEK - Toni Hrelja (Jedinstvo Omladinac) i Vedran Bašić (Moela) (M. GAVRAN)

Po novom prijedlogu, koji bi se morao naći pred Izvršnim odborom, ali i Skupštinom NSŽI-ja, predlaže se da klubovi Prve ŽNL moraju imati tri bilo koje omladinske kategorije u natjecanju, a ne kao dosad, obavezno U-14 i U-18 kategoriju

Najava o promjenama kriterija i uvjeta za natjecanje u Prvoj ŽNL od sljedeće godine, koja se promjenom Zakona o sportu iznimno ove sezone može dogoditi bez najave od godinu dana u naprijed, i te kako je postala zanimljiva svim klubovima. U javnosti su "isplivali" detalji koji se tiču suženja širine igrališta, što sprječava nekolicinu klubova da ostvare promociju, no nije to jedina promjena koja se može dogoditi pred novo prvenstvo. Sve su glasnija razmišljanja da se promjene i uvjeti oko omladinskih pogona. Trenutno je na snazi Odluka o sustavu stalnih natjecanja, gdje se izričito traži da svaka momčad koja se prijavi u natjecanje Prve ŽNL mora obavezno imati U-14 i U-18 kategoriju. Po novom prijedlogu, koji bi se morao naći pred IO, ali i Skupštinom NSŽI-ja, predlaže se da prvoligaški klubovi moraju imati tri bilo koje kategorije u natjecanju, da bi ispunili kriterije natjecanja. Tako više ne bi morali imati nijednu obaveznu kategoriju, ali mogu birati između U-9 i U-18 da ih imaju tri.

Povoda za takvu promjenu ima više. Prije svega, približili bi se uvjetima koje zahtjeva četvrti nogometni rang, jer su po sadašnjim uvjetima bili nešto strožiji, što nikako nije dobro gledajući hijerarhiju natjecanja. Isto tako očito je kako će neki klubovi imati velikih problema sljedeće sezone oko okupljanja natjecatelja U-18 uzrasta, pa se na taj način želi olakšati funkcioniranje kluba.

"Ponovno se protežira samo neke klubove i omogućuje im se promjena kriterija onako kako njima odgovara u danom trenutku", reći će svi oni koji imaju U-18 kategoriju i nikako im ne odgovara još jedna kategorija.

To je možda i istina, ali prije ili poslije svi će se klubovi naći u istoj situaciji i imat će problema s tom generacijom, pa je bolje neke stvari spriječiti nego kroz sezonu odustajati. Sada kada su se u Savezu odlučili za promjene, sada kada im Zakon o sportu to omogućava, treba to iskoristiti, ali na način da se donese odluka koja će biti na snazi barem četiri godine, a ne samo jednu sezonu.

Klubovi Prve ŽNL suglasni su da se promjene uvjeti, svi oni ionako muku muče s onim najstarijim omladinskim kategorijama, a imaju još nekoliko mlađih uzrasta u natjecanju. Baš nitko od njih time ne bi bio oštećen, dapače, profitirali bi. Naime, većina dečki koji igraju u U-18 kategoriji su ionako u kadru seniorske momčadi pa bi im se "uskratilo" igranje u ritmu subota-nedjelja. Problema nemaju ni   moguće prinove iz Druge ŽNL. Istra-Pula, Istra Tar i Rabac raspolažu s nekoliko kategorija, a na taj način u konkurenciju bi "upali" i Mladost RS koja ima potreban broj mlađih uzrasta, dok bi se Iskri Vinež olakšao put ka promociji. Oni bi morali osigurati još samo jednu kategoriju, s obzirom da U-9 i U-11 već imaju.

Sada je samo na zainteresiranim klubovima da pokušaju urgirati i putem raznih komisija i IO NSŽI-ja te da takav prijedlog dođe na Skupštinu i da se usvoji za dobrobit nogometa. Ukoliko bi klubovi ostali na sadašnjem kadru, bez novoregistriranih igrača u juniorskoj kategoriji, onda bi samo Banjole i Potpićan Učka 72 "mirno spavali". Samo oni imaju regularan broj juniora, bez da koriste igrače kojima treba specijalistički pregled kako bi igrali za U-18. Kako pravilo dopušta da svaka momčad može u sastavu imati tri devetnaestogodišnjaka, a velika većina momčadi mora koristiti i trinaestogodišnjake u prvom sastavu, onda je jasno kako to izgleda kada se na terenu sretne dečko od 13 i dečko od 19 godina, a igraju istu uzrasnu kategoriju.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum