NSŽI

SKUPŠTINA POTVRDILA ZAKLJUČKE IZVRŠNOG ODBORA: Poznati uvjeti koje klubovi moraju ispunjavati za pojedinu ŽNL

| Autor: Robi FONOVIĆ
(M. MIJOŠEK)

Zagovornici ukidanja jedne od kategorija u mlađim uzrastima, kao uvjet igranja u Prvoj ŽNL, ostali su praznih ruku jer su nakon duge rasprave skupštinari, većinom glasova, podržali prijedlog Izvršnog odbora NSŽI-ja po kojem će i dalje za igranje u Prvoj ŽNL trebati imati pionire i juniore

Toliko očekivana Skupština NSŽI-ja održana u Svetvinčentu, nakon trosatne rasprave donijela je nekoliko promjena u onom dijelu koji je i bio najzanimljivija tema, a to je sustav natjecanja. No, i ovoga puta zagovornici ukidanja jedne od kategorija u mlađim uzrastima, kao uvjet igranja u Prvoj ŽNL, ostali su praznih ruku jer su nakon duge rasprave skupštinari većinom glasova podržali prijedlog Izvršnog odbora NSŽI-ja po kojem će i dalje za igranje u najelitnijem razredu istarskog nogometa trebati imati pionire i juniore.

 Uz taj prijedlog skupštinari su na stolu imali i prijedloge Denisa Šturmana, predsjednika Mladosti iz Rovinjskog Sela, koji se u svom argumentiranom izlaganju zalagao za uvjet da juniori nisu obavezna kategorija u Prvoj ŽNL, već da to budu bilo koje dvije kategorije u rasponu od mlađih pionira do juniora. Na njegovu žalost, taj je prijedlog sakupio dvadesetak glasova, isto kao i onaj predsjednika Rudara Remza Zalihića koji je predlagao da klubovi koji ulaze u viši rang natjecanja mogu jednu sezonu igrati i sa samo jednom kategorijom, uz obavezu da dokažu da bi u idućoj sezoni ispunili uvjet igranja s obije kategorije.

Ipak, u samom sustavu natjecanja dogodilo se nekoliko bitnih promjena od kojih je najvažnija ta da se iz njega miču svi kriteriji i uvjeti za natjecanje u sve tri ŽNL te oni prelaze pod ingerenciju Izvršnog odbora. U samom sustavu natjecanja, o kojem će i dalje odluke moći donositi samo Skupština, ostat će tako ustrojstvo liga pod ingerencijom NSŽI-ja, koliki će broj klubova lige imati, kao i način na koji će se napredovati iz jedne u drugu ligu. U paketu su izglasane i promjene u kriterijima i uvjetima za natjecanje u pojedinim ligama, pa se tako, prvenstveno zbog sigurnosti igrača, spustila granica širine igrališta. U Prvoj ŽNL s 62 na 60 metara, dok to u Drugoj ŽNL sada iznosi 52 metra, u odnosu na dosadašnjih 54 metra. Također se iz samih uvjeta maknulo nekoliko stavki koje su tu godinama bile samo reda radi te se sve uskladilo s stanjem na terenu, a po preporuci Komisije za pregled igrališta koja je u posljednjih 365 dana pregledala uvjete na više od tridesetak igrališta. Nakon donesenih odluka, sada se napokon znaju svi uvjeti koje klubovi moraju ispunjavati za prijavu za pojedini rang natjecanja, a kako te prijave završavaju 15. srpnja vrlo brzo će se znati i sastavi svih liga u sezoni 2020/2021.

 Prije svega ovoga jednoglasno je podržan prijedlog o rebalansu proračuna za 2020. godinu koji je iznio predsjednik NSŽI Darko Raić Sudar, a koji je na svojoj sjednici prije tridesetak dana predložio IO NSŽI-ja. Tako će klubovi u ovoj godini biti oslobođeni plaćanja godišnjih članarina klubova i igrača, dok će se uplaćene kotizacije za natjecanje u proljetnom dijelu prvenstva, koje nije odigrano, prebaciti u prvi dio prvenstva u sezoni 2020/2021. Da bi klubovi što lakše podnijeli sezonu koja je pred njima donijeta je i odluka po kojoj se na nivou cijelog NSŽI-ja putni trošak službenih osoba naplaćuje 1,30 kuna po prijeđenom kilometru, umjesto dosadašnjih dvije kune. Iako kompletno smanjenje prihoda i rashoda saveza za tekuću godinu iznosi 485 tisuća kuna, predsjednik Darko Raić Sudar uvjeren je da to neće prouzročiti probleme u financijskoj stabilnosti saveza.

Bez ijedne primjedbe usvojeno je Izvješće o radu NSŽI u kojem je naglašena odlična suradnja s HNS-om. Prvenstveno se to reflektiralo kroz pomoć u poboljšanju infrastrukture, za što je podijeljeno 1,2 milijuna kuna, kao i zajednička organizacija finala Kupa Hrvatske. Usvojeno je i financijsko izvješće za prošlu godinu, kao i Izvješće Nadzornog odbora.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater