KORONAVIRUS NA APENINIMA

PAOLO GRBAC, PULSKI NOGOMETAŠ KOJI IGRA U ITALIJI, O ŽIVOTU U EPICENTRU ZARAZE: "Sve je zatvoreno, osim dućana s prehranom, ljekarni i kioska. Ulice su prazne, nema ljudi, a policija provjerava prolaznike. NIJE ŠALA, SITUACIJA JE KRAJNJE OZBILJNA"

| Autor: Roberto CAR

Među velikim brojem ljudi iz Istre koji žive i rade u Italiji, nemali je i broj sportaša. Pulski nogometaš Paolo Grbac već niz godina igra u Italiji, nakon što je u hrvatskoj branio boje Istre 1961, Pomorca iz Kostrene i Novigrada. Trenutno je član AC Renate, trećeplasiranog kluba Serie C, skupine A, a sad je, uslijed koronavirusa "zapeo" u mjestu Renate, sjeverno od Milana. Budući da je pokrajina Lombardia epicentar zaraze u Italiji, 29-godišnji Grbac iz prve ruke osjeća rat protiv ove opake bolesti, zbog čega je morao promijeniti i način života.

- Mi smo s prvenstvom stali prije skoro tri tjedna. Nakon zadnje utakmice razmišljalo se da li zaustaviti prvenstvo ili nastaviti igrati bez gledatelja. Na koncu su rekli da nema smisla igrati bez navijača i zaustavili prvenstvo. Što se pokazalo dobrom odlukom jer je ubrzo uslijedio "kažin", bilo je sve više bolesnih, sve više umrlih, javio nam se Paolo Grbac telefonski iz Renate. - Prvenstvo je zasad zaustavljeno do 3. travnja, a poslije ćemo vidjeti kakva će biti situacija.

Nažalost, situacija u Italiji daleko je od normalne. Neke su krucijalne odluke presporo donesene i bolest je "eksplodirala". Stoga se sad kompletan život u Italiji promijenio.

- Preporučeno je da svi ostanu kući koliko je god moguće, da izlaske svedu na minimum. Idem samo do butige i vraćam se kući. I stalno perem ruke, 15 do 20 puta na dan. Nosim maskicu i imam sredstvo za pranje ruku stalno uz sebe. Perem ih nakon odlaska u kupovinu, ma nakon što dotaknem bilo što. Sad je sve zatvoreno osim dućana s prehranom, ljekarni i kioska. Ulice su prazne, nema ljudi, a policija provjerava prolaznike. Moraš imati papir sa sobom da opravdaš ako negdje ideš. Meni su iz kluba dali dozvolu da mogu samostalno trenirati, pa idem trčati vani. No, policija me zna i vratiti. Zvuči drastično, ali je ispravno s obzirom na situaciju. To je jedini način da se spriječi dodatno širenje virusa, jer je inkubacija 14 dana.

Pokušao se Paolo vratiti u Pulu, ali je odustao i sad rijetko izlazi iz stana.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter