EURO

FOTO / OPTIMIZAM CARUJE MEĐU VATRENIMA: Starteri protiv Engleske zaobišli trening na Valbruni

Teško je sa sigurnošću reći što se "kuha" iznutra kod izbornika i igrača, ali govor tijela i raspoloženje koje je vladalo kod većine njih tijekom treninga, ukazuje na to da startni poraz nije ostavio previše posljedica kod "vatrenih". Nije bilo spuštenih glava, slegnutih ramena i rezigniranih pogleda, što daje naslutiti da u hrvatskom taboru i dalje caruje optimizam

| Autor: Ivica CEROVAC


U svom šestom nastupu na Europskom prvenstvu, hrvatska nogometna reprezentacija upisala je prvi startni poraz. U Nottinghamu 1996. godine "vatreni" su u prvoj utakmici svladali Tursku pogotkom Vlaovića. U Beču 2008. godine krajnji rezultat bio je isti, a pogodak vrijedan pobjede nad Austrijom potpisao je Modrić s "bijele točke".

Povratak u Hrvatsku

Četiri godine kasnije "vatreni" su europsku smotru otvorili u Poznanju i svladali Irsku s 3:1, uz dva pogotka Mandžukića i jednog Jelavića. I na prošlom Euru krenulo se pobjedom koja je upisana u Parizu. Protivnik je opet bila Turska, završilo je i ovom prilikom 1:0, a tri boda Hrvatskoj donio je Modrić. Jedini startni remi Hrvatska je upisala 2004. godine u Leiriji, kad se u srazu sa Švicarskom mreže nisu tresle.

S druge strane, Engleska u svojih devet prijašnjih nastupa na europskoj smotri, niti jednom nije slavila u uvodnom dvoboju. Četiri puta su engleski reprezentativci pognute glave napustili teren nakon prve utakmice, dok su se u pet navrata morali zadovoljiti jednim bodom na startu. Na hrvatsku žalost, deseti pokušaj napokon im je bio uspješan i na svom su Wembleyju dočekali prvu pobjedu na otvaranju Europskog prvenstva.

(Snimio Danilo Memedović)

Još se nešto dogodilo prvi put, a to je povratak "vatrenih" u Hrvatsku nakon prve utakmice. Takav scenarij "skrojio" je koronavirus, odnosno promjene koje je pandemija uvjetovala u životima svih nas, pa tako i u uobičajenom ritmu u kojem se odvija europska smotra. Zbog svih mjera koje su na snagama, mnoge su se reprezentacije odlučile da im baza tijekom prvenstva bude u njihovoj zemlji, pa su tako i hrvatski reprezentativci, 25 sata nakon što je okončana utakmica s Engleskom, već odrađivali trening u Rovinju.

Dalić blagonaklon

Na Valbruni se jučer nije ukazao niti jedan od startera protiv Engleske, izuzmemo li Dominika Livakovića. On je uvodni dio treninga odradio s preostalom dvojicom čuvara mreže, a kad se potom zaigralo na skraćenom terenu, Lovre Kalinić i Simon Sluga su stali svaki na jedan gol, dok je Livaković krenuo nizati krugove oko terena. Osim desetorice igrača koji su bili prvi izbor protiv Gordog Albiona, jučerašnji trening nije odradio niti ozlijeđeni Borna Barišić.

(Snimio Danilo Memedović)

S druge strane, poštedu nisu dobili Nikola Vlašić, Josip Brekalo, Bruno Petković i Mario Pašalić, koje je Zlatko Dalić slao na teren protiv Engleza između 70. i 85. minute. Atmosfera na treningu? Teško je sa sigurnošću reći što se "kuha" iznutra kod izbornika, članova stručnog stožera i igrača, ali govor tijela i raspoloženje koje je vladalo kod većine njih tijekom treninga, ukazuje na to da startni poraz nije ostavio previše posljedica kod "vatrenih". Nije bilo spuštenih glava, slegnutih ramena i rezigniranih pogleda, što daje naslutiti da nakon odrađenog prvog kola u skupini D, u hrvatskom taboru i dalje caruje optimizam.

(Snimio Danilo Memedović)

Njega nije narušila niti pobjeda Češke, naših narednih suparnika, a Zlatko Dalić je čak odlučio bio blagonaklon prema predstavnicima sedme sile, pa im je umjesto uobičajenih 15 uvodnih minuta, dopustio da prisustvuju cijelom treningu. Tako su nakon uvodne "ševe", novinari mogli pogledati i igru sedam na sedam na trećini terena, a sad nam ostaje da vidimo hoće li izbornik zadržati tu praksu i narednih dana kad se reprezentacija kompletira, ili će se sve vratiti na staro.

Barišić i Lovren obavili magnetsku rezonanciju

Borna Barišić i Dejan Lovren obavili su preglede magnetskom rezonancijom kako bi se postavila točna dijagnostika njihova trenutačnog zdravstvenog statusa. Magnetska rezonancija je kod Borne Barišića pokazala manji edem unutar mišića LS područja, zbog kojeg je bio pošteđen treninga, ali bi ubrzo trebao biti u punom trenažnom procesu. Kod Dejana Lovrena je potvrđen znatan napredak nakon ozljede te mu je dopušten povratak punom angažmanu na treningu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater