pozitivna reakcija igrača

Drugi Istrijan na klupi nogometaša Rijeke nakon Elvisa Scorije. Fausto Budicin: "SEBE I DALJE SMATRAM ROVINJEŽOM"

Tamo sam odrastao i mene srce uvijek vuče u Rovinj te premda sam svjestan da sam posljednjih 20-ak godina u njemu boravio puno manje nego što sam to želio, sebe i dalje smatram Rovinježom, decidiran je Budicin

| Autor: Ivica CEROVAC
KAO IGRAČ ISTRE 1961 NA GOSTOVANJU U RIJECI - Fausto Budicin u dvoboju s Andrejom Kramarićem (foto: D. ŽUNIĆ/CROPIX)

KAO IGRAČ ISTRE 1961 NA GOSTOVANJU U RIJECI - Fausto Budicin u dvoboju s Andrejom Kramarićem (foto: D. ŽUNIĆ/CROPIX)


Rođen u Puli prije 41 godinu, Fausto Budicin odrastao je u Rovinju te se s 18 godina, željan nogometnog iskoraka, vratio u rodni grad. Tri je sezone branio boje "stare" Istre, naredne tri odradio u ljubljanskoj Olimpiji i austrijskom Paschingu, a onda se u ljeto 2005. godine vratio u ove krajeve. I ostao. Rijeka, Istra 1961, opet Rijeka, još jednom Istra 1961 i novi povratak u Rijeku, gdje je prije šest godina okačio kopačke o klin.

- Definitivno sam vezan za ovaj kraj i ne ide mi se iz njega, nadovezao se Fausto Budicin. "U Rijeku sam prvi put došao prije 17 godina, potom sam se još dvaput vratio u Pulu te tamo odradio jednu kraću i jednu dužu epizodu, ali ja sebe i dalje smatram Rovinježom. Mene srce uvijek vuče u Rovinj, premda sam svjestan da sam posljednjih 20-ak godina u njemu boravio puno manje nego što sam to želio."

Okončanjem igračke karijere, Budicin je odmah odlučio zagristi trenerski kruh te je vodio seniore Orijenta 1919 i Istre 1961, no najviše je vremena proveo u omladinskoj školi Rijeke, a sada je dobio priliku da trenira njezinu prvu momčad. Postao je tako tek drugi Istrijan u toj ulozi, nakon Elvisa Scorije koji je u tri odvojena mandata sjedio na riječkoj klupi.

zjhf

OVO MI JE ŠKOLA - Fausto Budicin na klupi Istre 1961 (snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

- Scoria me i doveo u Rijeku, potom sam ja njega dočekao kad se vratio na klupu, dok su nam se u njegovom trećem riječkom mandatu putovi razišli, jer sam tada ja igrao za Istru 1961, prisjetio se Budicin. "U ranijoj fazi svoje karijere promijenio sam dosta trenera, poslije nešto manje, no imao sam tu sreću da su većina od njih bili kvalitetni stručnjaci od kojih sam mogao puno toga naučiti. Ono što mi je posebno drago, to je da sam skoro sa svima njima ostao u jako dobrim odnosima, a to se potvrdilo i prilikom imenovanja na ovu funkciju. Javilo mi se dosta osoba iz nogometnog svijeta i čestitali, a među njima su bili i Igor Pamić i Zoran Vulić."

Budicin će voditi Rijeku u tandemu s osam godina starijim Draganom Tadićem, koji će obnašati ulogu tehničkog direktora te biti šef struke. Tadić je rođeni Riječanin koji je, poput Budicina, u igračkoj karijeri branio boje i Istre 1961 i Rijeke. U Rijeci su čak i dijelili svlačionicu, dok su se u Puli mimoišli, a njih dvojica spadaju među petoricu igrača s najvećim brojem utakmica u Prvoj HNL, a da su dio svoje karijere proveli među "zeleno-žutima" (preostala trojica su Aljoša Vojnović, Goran Paracki i Igor Čagalj).

- Tadić će biti menadžer engleskog tipa koji je odgovoran za struku i raspodjeljuje dužnosti unutar stručnog stožera, dok ću ja biti trener. Nisam baš upućen u terminologiju, ali možemo reći da će on biti šef, a ja njegova lijeva i desna ruka. Tadićeva je zadnja, ali ja imam dovoljnu autonomiju u radu što se tiče treninga i sadržaja na njima, istaknuo je Budicin. "U ova dva tjedna obratili smo više pažnju na generičke stvari i radili na podizanju fizičke spreme, a od ponedjeljka se selimo u Kranjsku Goru, gdje ćemo se morati više fokusirati na specifične zahtjeve i taktičke zadatke. Kako će biti još ulaznih i izlaznih transfera, morat ćemo svoje ideje prilagoditi igračkom kadru koji ćemo u tom trenutku imati i izabrati najbolji sustav s obzirom na momčad kojom raspolažemo."

Za razliku od Tadića koji je u prošloj sezoni trenirao Hrvatski dragovoljac, što mu je bio i debi na seniorskoj klupi, Budicin je bio malo udaljeniji od terena.

- Posljednju godinu dana proveo sam u uredu na poziciji koja je bila nova za mene, poprilično zahtjevna i unaprijedila me u nekim segmentima. Ta je prva godina bila predviđena za analizu stanja, upoznavanje s problemima i pronalaženja načina kako da se oni riješe te sam ovo ljeto imao u planu pokušati napraviti neke preinake u funkcioniranju škole nogometa.

S te strane mi je, da budem iskren, malo žao što nisam završio ono što sam započeo, ali to je samo potvrda da se u ovom poslu nikad ne zna što donosi sutra, naglasio je Budicin. "Otvorila se prilika, htio sam pomoći klubu i prihvatio novu ulogu. Bio sam fokusiran na neke druge stvari umjesto na trenerski posao, ali definitivno je puno veće zadovoljstvo kad si na terenu, nego kad si u uredu. Ono što 'gore' nedostaje, to je ispušni ventil."

Rijeka je jedini klub Prve HNL koji je u pripreme krenuo bez prvog trenera, a onda su se nakon nekoliko dana Tadić i Budicin iz privremenog pretvorili u trajno rješenje.

- Nakon odlaska Gorana Tomića stalo se malo na loptu i pokušalo odlučiti koja bi bila najbolja solucija za njegovog nasljednika. Bilo je vjerojatno više opcija, puno ponuđenih trenera i onih koji su se sami nudili, a ljetna pauza je bila jako kratka i netko je morao uskočiti da igrači počnu trenirati.

nfg

S KAPETANSKOM TRAKOM NA "DROSINI" - Fausto Budicin (snimio Danilo MEMEDOVIĆ)

To smo bili mi, a vjerujem da je pozitivna reakcija igrača nakon nekoliko odrađenih treninga možda i presudila u konačnoj odluci, rekao je Budicin. "Ljudi u klubu su smatrali da smo nas dvojica najbolje rješenje te koliko god nam je ta odluka možda došla pomalo neočekivano, zbog cijele situacije od nas se očekivao brz odgovor. Jednostavno, bila je to utakmica u kojoj time-out za davanje savjeta sa strane nije bio predviđen, ali isto tako prilika koja se ne propušta."

Svaka čast Orijentu 1919 i Istri 1961, ali Rijeka je definitivno stepenica više u Budicinovoj trenerskoj karijeri, no isto tako će ga u novoj ulozi dočekati neki zahtjevi s kojima se ranije nije susretao.

- Ako želiš nešto napraviti, uvijek sam ispred sebe trebaš postaviti visoke ciljeve. S te strane, Uprava pred nas nije postavila nikakve konkretne zahtjeve, ali zna se što je Rijeka i čemu ona teži. Posljednjih godina ciljevi ovog kluba su uvijek isti i to se neće mijenjati niti ove sezone te ćemo nastojati izboriti najviši plasman na domaćem planu, a u Europi dogurati što je moguće dalje.

Bez obzira na sve s čime ćemo se susresti, trebamo biti spremni prilagoditi se čim prije na novonastalu situaciju i izvući iz nje maksimum, nije dvojio Budicin, svjestan da je pred njim puno posla i da će se morati dobro organizirati ako ne želi da mu se ponove neke greške iz prošlosti.

"Istina, u ovoj zadnjoj godini kad sam bio šef struke nisam se baš dobro organizirao i stoga mi je malo patio obiteljski život. Htio sam napraviti puno toga, ali neke stvari se ne mogu promijeniti preko noći i stoga nisam stizao odraditi sve ono što sam želio. Sad ću se morati definitivno bolje organizirati i nadam se da ću biti uspješan u tome, kao i u svojoj novoj ulozi."

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater