PONOVNO DOBIO POVJERENJE

DANIJEL JUMIĆ, novi (stari) trener Istre 1961, startao remijem protiv Rijeke: "Prioritet je izboriti ostanak. Pritom NEĆE BITI PREVIŠE SENTIMENTA"

| Autor: Ivica CEROVAC
Danijel Jumić (Snimio Milivoj Mijošek)

Danijel Jumić (Snimio Milivoj Mijošek)


Da će to biti lako, svi smo svjesni da neće, a jedino što me zanima je kvaliteta rada, odnos prema treningu i pristup igrača, koji će im donijeti minutažu i bolji status. Oni koji se ne budu mogli uklopiti u to, bit će maknuti iz momčadi, decidiran je Danijel Jumić

Istra 1961 nije dobila 27. trenera u svojoj prvoligaškoj povijesti, jer se nakon smjene Fausta Budicina, na klupu vratio onaj koji mu je prethodio. Susretali smo se sa slučajevima drugog mandata u prošlosti, od Krunoslava Jurčića, preko Zorana Vulića i Igora Pamića do Darka Raića Sudara, a tom društvu treba priključiti i Elvisa Scoriu, koji je s tadašnjim drugoligašem ostvario najveći uspjeh ovog kluba plasmanom u finale Hrvatskog kupa, da bi se potom vratio za kormilo u najjačem razredu. Njihovim stopama sada je krenuo Danijel Jumić, koji je na zeleno-žutoj klupi odradio prva dva ovosezonska susreta.

- Cijelo ovo vrijeme bio sam blizu prve momčadi, pratio sam sve utakmice i bio sam u svakodnevnoj komunikaciji vezano uz situaciju i problematiku, ali i uz pozitivne stvari. Samim tim, mislim da imam dobar uvid u stanje momčadi i svega ostalog što ide uz to, nije dvojio Danijel Jumić, koji nam je otkrio sastav novog stručnog stožera. - Ivan Lajtman bit će mi prvi pomoćnik, Goran Roce drugi, Nina Grebenar kondicijska trenerica, a Danijel Frančišković analitičar uključen u rad. Od bivšeg stožera ostali su kondicijski trener Fedor Kulešević i trener golmana Tihomir Bulat. Preuzeo sam momčad u dobrom fizičkom stanju te bih pohvalio Fausta i njegov stožer za posao koji su odradili na visokom nivou, falilo im je tek malo sreće i nekih detalja zbog kojih su utakmice prevagnule na protivničku stranu. S novom energijom i postupnim uvođenjem novih ideja, vjerujem da će rezultatski biti bolje.

Za razliku od prva dva svoja susreta što ih je u drugoj polovici kolovoza odradio s momčadi kojoj je nedostajalo i kvalitete i kvantitete, ovog potonjeg sada u zeleno-žutim redovima ima i previše.

- Svi problemi s kojima smo se ljetos suočili doveli su do toga da ja uopće dobijem priliku. Ta situacija s manjkom igrača dala nam je jednog Maura Perkovića, koji dotad nije trenirao s prvom momčadi, a poslije se pokazalo da može igrati seniorski nogomet na visokom nivou. Svako zlo za neko dobro, istaknuo je Jumić. - Sada je širina sigurno puno veća nego prije šest mjeseci, što može biti problem u radu, ali odmah sam svima dao do znanja da neću imati apsolutno nikakav problem staviti igrača od 17 godina od početka u najbitnijim utakmicama, ako to on bude zaslužio, ali isto tako i najiskusnijeg igrača maknuti s terena te si tako smanjiti broj i omogućiti kvalitetniji rad. Dobro je da imamo širinu, nije dobro da nam ona remeti kvalitetu rada, a na meni i mom stožeru je da riješimo te stvari. Od kluba sam dobio odriješene ruke što se tiče svega, što je bila jedna od bitnijih stavki da se prihvatim ove uloge. Jedino što me zanima je kvaliteta rada, odnos prema treningu i pristup igrača, koji će im donijeti minutažu i bolji status. Oni koji se ne budu mogli uklopiti u to, bit će maknuti iz momčadi. Sigurno neću imati tu previše sentimenta, jer naš prioritet je izboriti ostanak. Da će to biti lako, svi smo svjesni da neće, ali ne želim gledati toliko daleko. Idem dan po dan i fokusiran sam isključivo na prvi naredni trening i utakmicu koja slijedi.

Jumić ne dvoji kako je igrački kadar koji ga je dočekao puno bolji od onog kojeg je imao na raspolaganju ljetos.

- Na meni je da se pobrinem da ne radimo penal u 87. minuti kao protiv Dinama u drugom kolu ili da nam se ne poništava gol u 93. minuti. Na to mogu utjecati kroz tjedan, tijekom treninga probati pripremiti momčad da bude fokusiranija i da individualno budemo koncentrirani do zadnjih trenutaka te na taj način spriječimo takve situacije, smatra Jumić. - Premali je period prošao otkad sam preuzeo momčad i premda svi igrači imaju u startu jednak status, naravno da njihov izgled kroz sezonu diktira mišljenje koje smo ja i članovi stožera izgradili o njima, odnosno njihovim prednostima i nedostacima. Drastičnih rezova u momčadi zasad neće biti, ali ako situacija dovede do toga, neću se libiti nekog tko je igrao u Šibeniku, izostaviti sa spiska putnika za Rijeku.

Najveći problem s kojim će se Jumić u startu morati suočiti je kronična neefikasnost, a u rješavanju bi mu trebali pomoći igrači koji su se posljednjih dana ukazali na "Drosini".

- Nisam tip osobe koja će za nekog novog igrača odmah istaknuti neka velika očekivanja i plusove, ili mu uputiti kritike. Oni su pristigli iz renomiranih klubova, ali svjestan sam da će im trebati određena faza prilagodbe. Prvi sam među onima koji smatra da nam treba nova energija s kojom možemo puno dobiti, ali za očekivati je da to neće ići preko noći. Trebamo biti strpljivi, nove igrače adaptirati u što kraćem periodu i pripremiti za ono za što su nam najpotrebniji, a to je da nam donesu razliku u kvaliteti i bolje rezultate, naglasio je Jumić.

- Na prvu djeluju interesantno, možemo tako reći, ali ja ne mogu garantirati da će oni koje smo sada doveli riješiti problem neefikasnosti. Ono na što mogu utjecati to je da kroz razgovor s igračima, rad na dnevnoj bazi i trenažni proces momčad počne češće zabijati, a pritom mi je apsolutno svejedno tko će biti strijelac. Na nama je da pokažemo igračima da vjerujemo u njih i rasteretimo ih pritiska koliko je god to moguće. Situacija je zahtjevna i nije tim dečkima lako igrati, jer od njih se stalno puno očekuje, a najlakše je nekog osuditi i kritizirati. No, statistika je takva i nije da netko priča neistine, a na nama je da od svih igrača koje imamo izvučemo maksimum, jer vjerujemo da svatko od njih može biti bolji nego što je danas.

Dabac: Jumić je najbolji mogući izbor

Sportski direktor Istre 1961 Dario Dabac predstavio je novog (starog) trenera.

- Danijel Jumić je čovjek koji je ljetos spašavao ovaj klub u njegovom najvećem neredu u protekle dvije i pol godine. Sad smo ga postavili za trajnog, a ne za privremenog trenera i vodit će momčad do kraja sezone. Vjerujemo mu i mislimo da ćemo s njime dobiti onu malu razliku koja nam je falila da imamo uspješnije rezultate te da je on najbolji mogući izbor za nas. Izabrao je svoj stožer, ljude iz kluba te se naša priča nastavlja i mislim da se možemo nadati samo boljem, rekao je Dabac, priznavši da su iz kluba kontaktirali i neke druge trenere, ali na kraju je izbor ipak pao na Jumića. - Kad sam došao u Pulu, dočekala me priča koja se bazirala na domaćim ljudima te je želja bila da se okrenemo našoj školi nogometa u koju vjerujemo i u kojoj imamo jako puno potencijala. Jumić poznaje momčad bolje od ikoga, svakodnevno je bio s njom i proteklih šest mjeseci sudjelovao je u određenim analizama te je definitivno najbolje rješenje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater