ZAJEDNIŠTVO JEDINI PUT

Zlatko Dalić: Mi se ovdje nikoga ne bojimo, imamo naboj, samopouzdanje i kvalitetu

| Autor: Dalibor Keler
(Snimio: Vedran Karuza)

(Snimio: Vedran Karuza)


Hrvatska danas kreće na svoje sedmo putovanje po europskim nogometnim prvenstvima, a odmah na startu ju očekuje jedan od najtežih mogućih ispita - susret protiv Španjolske. U dosadašnjih šest nastupa naša reprezentacija samo u dva navrata nije prošla grupnu fazu (2004. i 2012.), a prve utakmice u skupini često su se pokazale ključnima za prolaz u eliminacijski dio turnira. Naša je reprezentacija u tim prvim utakmicama u pravilu bila uspješna. Četiri puta smo pobijedili u premijernim nastupima na EURO-u (1996. i 2016. svladali smo Tursku, 2008. Austriju te 2012. Republiku Irsku nap.a.), imamo jedan remi (2004. Švicarska), te jedan jedini poraz koji nam je na startu posljednjeg odigranog EURO-a nanijela Engleska. Ako se analiziraju svi prethodni suparnici s kojima smo otvarali europska prvenstva, lako se dođe do zaključka kako je susret protiv Španjolske, koji ćemo odigrati danas na Olimpijskom stadionu u Berlinu, biti možda i najzahtjevniji od svih dosadašnjih. Iako je Španjolska u određenoj tranzicijskoj fazi kada zapravo tek stvara novu jaku reprezentaciju, koja bi trebala biti nasljednik one sjajne generacije koja je bila svjetski (2010.), te dvostruki europski prvak (2008. i 2012.), mnogi je vide kao jednog od glavnih favorita turnira pa će susret protiv njih, zapravo, biti odličan test trenutačne vrijednosti naše reprezentacije.

(Snimio: Vedran Karuza)(Snimio: Vedran Karuza)

Zajedništvo

Hrvatskoj su prognozeri opet prišili epitet "dark hoursea" ili "ubojice iz sjene". Tako nešto je pomalo čudno s obzirom na velike rezultate koje je naša selekcija postizala unatrag šest godina. Nepovjerenje prema Hrvatskoj, onih koji su birali favorite ovog turnira, valjda proizlazi iz toga što naša reprezentacija dosad nikada nije uspjela preskočiti prvu eliminacijsku utakmicu na europskim prvenstvima. S Lukom Modrićem ili bez njega. No, upravo će taj detalj biti jedna od pokretačkih snaga našem kapetanu.

- Ne smeta nam to što nas ne svrstavaju među favorite. Nama je najvažnije što mi radimo, fokusirani smo na sebe, trebamo pokazati zajedništvo jer to je jedini put koji nas može dovesti do željenog rezultata. Jedino možemo utjecati na stvari na terenu. Skupina je teška, najteža na turniru, ali mi smo došli po veliki rezultat. Pokazali smo da možemo igrati na visokoj razini, vjerujem da to možemo ponoviti i ovdje - poručuje Luka Modrić, kapetan naše selekcije.

(Snimio: Vedran Karuza)(Snimio: Vedran Karuza)

Tijekom prošlog tjedna iz tabora španjolske reprezentacije stizale su sitne provokacije na Modrićevu adresu. Neki španjolski reprezentativci "otkrili" su kako će pokušati isprovocirati Modrića ne bi li ga izbacili iz tračnica.

- Ne znam ja kako oni to planiraju provesti. Ne znam što bih mogao više reći o tome - sa smiješkom je komentirao te priče Luka, pa se osvrnuo na današnjeg suparnika:

- Stvarno su dobra momčad. Nezahvalno je raditi komparacije s onom njihovom velikom generacijom koja je osvojila sve jer tada je igračka baza dolazila iz Barcelone i Reala, a sada im reprezentativci dolaze iz puno drugih klubova. Imaju raznovrsnost, mladost, brzinu. Sigurno su jedni od favorita cijelog turnira, ali ako mi budemo pravi, možemo napraviti dobar rezultat.

Brzanci

Hrvatska je spremna i prepuna samopouzdanja kao rijetko kada uoči starta na velikim natjecanjima. Ranije bi se uvijek uoči prvih susreta osjećala određena tjeskoba i neizvjesnost, no ovaj put, premda imamo možda i najjačeg suparnika na startu i jednu od najtežih skupina koju smo na velikim natjecanjima imali uopće, zabrinutost ne stanuje u okruženju naše selekcije. Jasan pokazatelj po što je Hrvatska došla u Njemačku jer tako se ponašaju - kao pobjednici.

- Dobili smo najtežu moguću grupu, a u takvim okolnostima start je iznimno važan. Htjeli bismo ostati neporaženi, ali nećemo razmišljati u smjeru remija, već ćemo pokušati pobijediti. Mi se nikoga ne bojimo, ali smo svjesni kako će biti teško i zahtjevno. Ne samo protiv Španjolske, već i u preostala dva susreta - rekao je Zlatko Dalić, naš izbornik.

Plan igre mogao bi biti jedna od ključnih stvari u okršaju protiv Španjolske, a Dalić upozorava na neke promjene u načinu igre suparnika.

- Ranije su uništavali suparnika posjedom lopte. No, sada je došlo do određenih promjena u njihovom načinu igre. Danas u puno okomitiji jer imaju strašno brze igrače na krilnim pozicijama. Pokušat ćemo mi čuvati loptu jer njima to ne odgovara - smatra Dalić.

Što se momčadi tiče, dvojbi nema, a nije upitan ni nastup Gvardiola koji je imao manjih problema sa žuljevima.

- Imamo dosta rješenja. Perišić se vratio, imao 15-16 igrača koje u svakom trenutku možemo staviti u igru. Imamo naboj i samopouzdanje, ali ključ naše igre je kvaliteta jer bez nje ne bismo dolazili do tako velikih rezultata. Dvojbe oko momčadi sam odavno riješio, imamo dugačku klupu pa se nemam pravo žaliti. Idemo dati sve od sebe i pokušati dobiti utakmicu - poručuje Dalić.

(Snimio: Vedran Karuza)(Snimio: Vedran Karuza)

Idemo pobijediti suparnika od kojeg smo doživjeli poraze u dva posljednja susreta koji su imali značajnu težinu. Španjolci su nas eliminirali s posljednjeg EURO-a, a prije otprilike godinu dana su nas pobijedili i u finalu Lige nacija. Susret na Olimpijskom stadionu bit će stoga dobra prilika za osvetu.

- Nema razloga razmišljati o nekakvoj osveti. Oni su bili bolji u Kopenhagenu, posebno prvo poluvrijeme. Finale Lige nacija bilo je izjednačeno, ali smo izgubili na penale. Nemamo želju za osvetom, već za pobjedom - zaključio je na kraju naš izbornik.

I pogodio je nit. Jedino o čemu Vatreni danas trebaju razmišljati jest - pobjeda. Sve drugo su prazne priče...

Okupljanje u Breitscheidplatzu

Organizatori EURO-a i Grad Berlin pozvali su hrvatske navijače u Fan Meeting Point Breitscheidplatz gdje će biti okupljanje hrvatskih navijača uz hrvatsku glazbu za koju je zadužen DJ JOSEPO, objavio je HNS.

Program će započeti u 12 sati, a organizatori preporučuju da se najkasnije do 14 sati krene na stadion. Uz glazbu i zabavu, navijači će na Breitscheidplatzu moći pronaći piće i hranu.

(Snimio: Vedran Karuza)(Snimio: Vedran Karuza)

"Pozivamo sve hrvatske navijače koji nemaju ulaznicu da ne kreću prema stadionu jer u okruženju stadiona nema pozicija za gledanje utakmica. Stoga se navijačima bez ulaznice preporučuje da nakon odlaska s Breitscheidplatza utakmicu gledaju u fan zoni kod Brandenburških vrata," navodi se.

Sve navijače koji posjeduju ulaznicu pozivamo da poštuju upute, a posebno na fer i korektno navijanje na krilima kojeg će hrvatska reprezentacija pokušati izboriti željeni rezultat protiv Španjolske u utakmici 1. kola skupine B Europskog prvenstva, objavio je HNS.

Hrvatski navijači polako pristižu u grad sa svih strana svijeta, a na utakmici se očekuje više od 25.000 hrvatskih navijača, te još barem toliko na ulicama grada bez ulaznica.

Porazi u najvažnijim utakmicama

Do 2012. godine Hrvatska i Španjolska se nikada nisu sastale u službenom susretu. No, u posljednjih 12 godina odigrale su čak šest utakmica koje su imale natjecateljsku težinu, a u njima su uspješniji bili Španjolci. Prvu međusobnu utakmicu odigrali smo u okviru 3. kola skupine C na EURO-u 2012. godine. Španjolska je slavila pogotkom Navasa u završnici, a taj poraz nas je koštao ispadanja. Četiri godine kasnije u Francuskoj opet smo se susreli u grupnoj fazi i opet smo igrali u 3. kolu, a taj smo put pobijedili s 2:1.

Treći uzastopni sudar na europskim prvenstvima s Furijom smo imali na posljednjem korona-turniru kada su nas eliminirali u dramatičnoj utakmici osmine finala. Španjolci su slavili u produžetku s 5:3. Nakon 90 minuta bilo je 3:3, s tim da je naša selekcija uspjela nadoknaditi zaostatak od 3:1 s dva pogotka u posljednjem trenucima susreta. No, u dodatnih 30 minuta nije imala snage za potvrdu velikog povratka.

Preostala tri natjecateljska susreta dogodila su se u okviru Lige nacija. Prvog od njih nerado se sjećamo jer su nas Španjolci razvalili sa 6:0. Uzvratili smo im u Zagrebu pobjedom od 3:2. Posljednji međusobni okršaj dogodio se lani negdje u ovo vrijeme kada smo se susreli u finalu Lige nacija u Rotterdamu. Nakon 120 minuta nije bilo pogodaka, a u raspucavanju jedanaesteraca za koje smo mislili kako su naš jak adut, bolja je ipak bila Španjolska (5:4). Pobijedili smo ih dvaput u tih šest susreta, ali kada se god radilo o presudnim utakmicama, bolji su bili - Španjolci.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter