LUIS DE LA FUENTE

Izbornik Španjolske nalazi se pred najvećim izazovom u trenerskoj karijeri: Hrvatska je jaka, moramo biti oprezni

| Autor: Davor Petrović
(Foto: Reuters)

(Foto: Reuters)


Španjolski mediji nisu previše optimistični kada je u pitanju nastup njihove reprezentacije u Njemačkoj jer smatraju da momčadi Luisa de la Fuentea nedostaju velike zvijezde, poput onih koje su imali u razdoblju između 2008. i 2012. godine, ali vjeruju da im igrači poput Rodrija i Laminea Yamala mogu priuštiti EURO pun veselja. Naravno, počevši od današnje utakmice s Hrvatskom. Njihovo raspoloženje moglo bi se opisati kao prigušeni optimizam jer upravo takav dojam je ostavila jučerašnja De la Fuenteova konferencija za medije.

- Protiv Hrvatske moramo igrati kao momčad. To je jedini put. Posjedujemo puno potencijala i individualnog talenta, ali to mora biti u službi momčadi. Za mene je velika odgovornost predstavljati našu državu i navijače. Ovo je najveći izazov s kojim sam se suočio u trenerskoj karijeri. No, neću odustajati od svoje rutine s prijašnjih natjecanja. Želimo dobro otvoriti još jedno veliko natjecanje - kazao je izbornik Španjolske na početku svog izlaganja, dodavši da će Aymeric Laporte iz preventivnih razloga preskočiti današnju utakmicu. Dani Olmo se, pak, oporavio.

Dar od Boga

- Svi naši reprezentativci su spremni za utakmicu, osim Laportea. Dani Olmo trenira s momčadi i oporavio se od ozljede koja ga je mučila u zadnje vrijeme. Vidjet ćemo kako ćemo ga koristiti, ali on je spreman. Protiv Hrvatske Dani Olmo može igrati od početka, a može i biti naš adut s klupe. Svi naši igrači su zdravi i dobro motivirani za ovu utakmicu - objasnio je De la Fuente.

Pri tome je posebna pažnja posvećena Lamineu Yamalu.

- U njegovom slučaju je podnošenje pritiska važnije od nogometa. Lamine je mlad, a njegova nadarenost je dar od Boga. Svi se pokušavamo nositi s tom situacijom i znamo da mu moramo objasniti da će biti još i bolji ako bude skroman. Kod njega pojačavamo trening i odgoj, jer on je poseban nogometaš s kojim moramo biti oprezni – kazao je taj 61-godišnji stručnjak.

Prema njegovom mišljenju, stručnjaci dobro procjenjuju Furiju.

- Svi nas vide kao kvalitetnu reprezentaciju, ali znamo da nam neće nam biti lako protiv Hrvatske jer to je jaka reprezentacija. Imamo potencijala, i individualno, i kolektivno. Samo moramo biti oprezni kako ne bismo donijeli pogrešnu odluku na utakmici. Moramo se nastaviti natjecati onako kako znamo i pokazati odgovornost u igri - istaknuo je De la Fuente.

Nacionalni naboj

Za njega je važan i gard Pedra Roche, predsjednika Španjolskog nogometnog saveza, koji je u petak posjetio reprezentaciju.

- Predsjednik nas je smirio i pružio nam podršku. S njegove strane nije bilo nikakvih uputa ili spominja minimalnih ciljeva za EURO. On je puno godina u nogometu i zna kako sve to funkcionira. Dao nam je podršku za veliki rezultat, zbog čega smo, na kraju krajeva, i došli u Njemačku. Naravno, ništa ne obećavamo jer u Njemačkoj nas očekuje natjecanje s najboljim reprezentacijama na svijetu i moramo pokazati da imamo kvalitetu. Mi želimo do finala, ali to žele i svi drugi - objasnio je izbornik Španjolske.

Furiju bi danas trebalo pratiti tek jedanaest tisuća navijača, što znači da će Hrvatska imati dominaciju u tom segmentu.

- Mislim da je to velika brojka. U povijesti ih nije bilo toliko na počecima velikih natjecanja, što znači da motivirani. Na nama je da stvorimo još jači nacionalni naboj, a pobjede reprezentacije su najbolji recept za to. Znam da će protiv Hrvatske biti fantastična atmosfera jer slično smo doživjeli na finalu Lige nacija u Rotterdamu - zaključio je De la Fuente.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter