EURO 2024.

Za četiri dana počinje EURO, evo što sve morate znati o nogometnom spektaklu u Njemačkoj

(Reuters)

(Reuters)


Odbrojavanje do početka Europskog nogometnog prvenstva u Njemačkoj ušlo je u završni tjedan.

Izbornici su predali liste s igračima, a u nadolazećim danima predstoji završno brušenje forme za turnir koji otvaraju domaćin Njemačka i Škotska u petak, 14. lipnja u Munchenu.

Nakon posljednjeg pandemijskog i paneuropskog EURO-a koji je igran s godinom dana odgode i u čak 11 država i 11 gradova, ovogodišnje izdanje ponovo će biti u jednoj zemlji, a utakmice će se igrati u deset njemačkih gradova.

Njemačka je kao domaćin imala sigurnu ulaznicu, dok su za preostala 23 mjesta konkurirale 53 Uefine članice. Rusija zbog invazije na Ukrajinu nije sudjelovala u kvalifikacijama. Direktan plasman na završni turnir izborilesu po dvije najbolje ekipe iz svake od 10 skupina, među kojima je bila i Hrvatska, kao drugoplasirana u skupini D iza Turske. Zadnje tri ulaznice podijeljene su nakon tri turnira Lige nacija.

EURO se održava u napetoj globalnoj klimi s ratnim sukobima u Ukrajini i na Bliskom istoku. Sigurnost je stoga “glavni prioritet” za domaćine.

Nijemci se pripremaju za “sve zamislive opasnosti”, od terorizma, huliganizma i kibernetičkih napada. Privremeni policijski centar postavljen je u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji, gdje se nalaze četiri od deset stadiona domaćina utakmica.

“Nikad ne možemo jamčiti 100% sigurnost,” rekao je Herbert Reul, guverner Sjeverne Rajne-Vestfalije, ali je dodao “Možemo se pripremiti najbolje što možemo.”

Sigurnosne snage bit će zadužene za zaštitu oko 2.7 milijuna navijača, 24 bazna kampa momčadi širom zemlje i 10 stadiona na kojima će se igrati 51 utakmica između 14. lipnja i 14. srpnja. Također, se očekuje da će navijačke zone privući oko 12 milijuna posjetitelja.

Naslov prvaka branit će Italija koja je u finalu na Wembleyju pobijedila Englesku sa 3-2 nakon izvođenje jedanaesteraca. Bio je to drugi naslov za “Azzurre” nakon slavlja 1968.

Španjolska i Njemačka rekorderi su sa po tri europske titule, dok je uz Italiju, dva puta bila europski prvak i Francuska. Naslovu europskog prvaka veselili su se i SSSR (1960), Čehoslovačka (1976), Nizozemska (1988), Danska (1992), Grčka (2004) i Portugal (2016).

Za Hrvatsku će ovo biti sedmo europsko prvenstvo, najdalje smo stigli 1996. i 2008., do četvrtfinala. Na posljednjoj europskoj smotri ispali smo u osmini finala od Španjolske.

Zanimljivo, Europa je bila jedan od posljednji kontinenta na kojemu je pokrenuto prvenstvo reprezentacija. Prije “Starog kontinenta” takvo natjecanje su imali i Južna Amerika (1916), Azija (1956), te Afrika (1957).

Iako je prvo Europsko prvenstvo održano 1960. godine, ideja o kontinentalnom natjecanju je daleko starija. Glavni tajnik Francuskog nogometnog saveza Henri Delaunay je već 1927. predložio takav turnir. Njegova ideja se približila realizaciji tek nakon osnutka Europske nogometne federacije (UEFA) 1954. godine. Delaunay je postao glavni tajnik UEFA-e, no prvi turnir je održan tri godine nakon njegove smrti. U njegovu čast, trofej turnira je nazvan po njemu.

Turnir se prvotno zvao Europski kup nacija, u kvalifikacijama je sudjelovalo 17 reprezentacija, a na završnom turniru u Francuskoj nastupile su četiri reprezentacije. U prvom finalu SSSR je nakon produžetaka pobijedio Jugoslaviju sa 2-1. Na iduća četiri završna turnira sudjelovale su po četiri reprezentacije, a od 1968. turnir je preimenovan u Europsko prvenstvo.

Zanimljiv je i detalj s EURO-a 1968. kojeg su osvojili Talijani. “Azzurri” su stigli do finala nakon pobjede nad Sovjetskim Savezom u polufinalu “bacanjem novčića” – što je bila jedina međunarodna europska utakmica reprezentacija koja je odlučena na takav način. Bacanje novčića obavljeno je nakon što su ekipe odigrale neriješeno u polufinalu (0-0). U okršaju za naslov Italija i Jugoslavija remizirale su 1-1, a dva dana kasnije odigrana je druga utakmica koju su Talijani dobili sa 2-0.

Europsko prvenstvo u Italiji 1980. bilo je prvo s osam sudionika, a 1996. u Engleskoj je bila premijera sa 16 reprezentacija. Od Francuske 2016. broj sudionika je povećan na 24.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter