futsal

Mataja o SP-u: Bit će poseban gušt igrati s Brazilcima

| Autor: Ivica CEROVAC
(Arhiva Glasa Istre)

(Arhiva Glasa Istre)


Na Svjetskom prvenstvu u futsalu, čijem će jubilarnom desetom izdanju od 14. rujna do 6. listopada ove godine domaćin biti Uzbekistan, Hrvatska će nastupiti u grupi B, u kojoj će joj društvo praviti Brazil, Tajland i Kuba.

Odlučio je to "ples kuglica" u Samarkandu, koji je 24 reprezentacije rasporedio u šest grupa u kojima će razigravati svaka sa svakom, a prolaz u nokaut fazu izborit će po dvije najuspješnije iz svake grupe te četiri najbolje trećeplasirane reprezentacije.

Hrvatska će nastup na svjetskoj smotri otvoriti 14. rujna ogledom protiv Tajlanda, tri dana kasnije odmjerit će snagu s Brazilom, a razigravanje po grupama zaključit će 20. rujna dvobojem s Kubom.

Nakon ždrijeba najviše se, naravno, pričalo o Brazilu, čija je reprezentacija, uz pet naslova svjetskog prvaka, osvojila jedno drugo i dva treća mjesta te je samo jednom ostala bez medalje, 2016. godine u Kolumbiji kad je "zapela" u osmini finala.

Drugi nastup

- Uz aktualnog svjetskog i europskog prvaka Portugal te Španjolsku, Brazil je najveći favorit za osvajanje naslova. Po imenima Brazilci definitivno imaju najjaču reprezentaciju, no puno će toga ovisiti o atmosferi unutar njihovih redova jer bili su favoriti i na dva posljednja prvenstva, pa nisu na njima najbolje prošli - rekao je Puljanin David Mataja, hrvatski reprezentativac.

- Bit će poseban gušt igrati protiv Brazilaca. Oni su glavni kandidati za osvajanje prvog mjesta u našoj grupi, ali to ne znači da ćemo mi samo istrčati na parket i predati se. Bit će to utakmica u kojoj prije svega trebamo uživati, ali ako budemo na svom maksimumu, vjerujem da je možemo i zakomplicirati.

Hrvatskoj će ovo biti drugi nastup na svjetskoj smotri, a u debiju 2000. godine u Gvatemali upisala je tri pobjede i tri poraza te zauzela petu poziciju. Tih devet osvojenih bodova smjestilo je "male kockaste" na 24. mjesto "vječne liste" koju predvodi Brazil, dok Tajland, kojem će ovo biti sedmi uzastopni nastup na Svjetskim prvenstvima, zauzima 16. mjesto. Kuba će upisati peti nastup, no dosad se nije proslavila i na 13 odrađenih utakmica upisala je 12 poraza i jednu pobjedu, dovoljno tek za ukupno 37. mjesto.

- Tajland će sigurno imati jako dobru momčad. U Aziji se posljednjih godina puno ulaže u futsal i sve tamošnje reprezentacije su opasne te nas čeka zanimljiv dvoboj. S njima prvog dana prvenstva otvaramo natjecanje u grupi i ta će utakmica puno toga odrediti. Bilo bi lijepo da na startu upišemo pobjedu, s kojom bi napravili ogroman korak prema osmini finala i usto rasterećeniji ušli u susret s Brazilom - istaknuo je Mataja.

Nepoznanica

- Iskreno, Kuba mi je poprilična nepoznanica i nisam najbolje upoznat s kvalitetom njene momčadi. Činjenica je da na Kubi futsal nije pretjerano popularan sport niti se u njega previše ulaže te shodno s time, kubanska je reprezentacija, barem na papiru, najslabija u našoj grupi i s te nam strane odgovara da s njom igramo posljednju utakmicu.

Narednog tjedna trebao bi se definirati reprezentativni plan i program za ovo ljeto.

- Za očekivati je da ćemo odraditi oko mjesec dana priprema, koje možda budu podijeljene u dvije faze između kojih ćemo dobiti malo odmora. One bi trebale započeti oko 10. kolovoza, dok bi za Uzbekistan trebali krenuti oko 10. rujna - zaključio je Mataja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter