ŠEF SUDACA

Bruno Marić o VARleaksu: "Ovo je nezapamćen pritisak na hrvatske suce, Hajduk nije oštećen"

| Autor: Portal NoviList
(Snimio Luka Stanzl / Pixsell)

(Snimio Luka Stanzl / Pixsell)


Bruno Marić, šef Komisije sudaca u HNL-u s početkom u 11 drži izvanrednu konferenciju za medije na temu tzv. VARleaksa. Trebao bi objasniti mnogo toga, prije svega pogreške sudaca na dvije utakmice, Rijeka – Dinamo i Varaždin – Hajduk, kao i kako su snimke iz VAR sobe dospjele u javnost.

Na početku Marić je rekao:

“Presica je sazvana jer su se u javnom prostoru poakzale cenzurirane snimke koje su imale cilj loše prikazati sudačku organizaicju i HNS s utakmice Varaždin – Hajduk. Ovo je nezapamćen pritisak na hrvatske suce.

Sudačka organizacija je neovisna u svom radu. Na toj utakmici, snimke koje su se pojavile, moramo naglasiti da su od strane sudaca potpuno točne. Odluke sudaca su točne i Hajduk nije oštećen. Ponovit ću: sve odluke koje su suci i timovi na toj utakmici donijeli, bile su točne. Hajduk nije oštećen”, rekao je Marić pa pustio snimke koje su procurile u javnost.

Zatim su uz tehničke poteškoće pušteni i videosnimci spornih situacija na utakmici u Varaždinu, koje je Marić komentirao.

“Rečeno je da prizna gol pa će se pogledati situacija Livaje. Uputa je pustiti igru, a onda će VAR utvrditi  je li gol priznat. Pomoćnik je ponavljao da on misli da je zaleđe, ali je sudac inzistirao da se zastavica ne diže i da se pogodak prizna, a potom će VAR utvrditi je li gol trebao biti priznat”, rekao je Marić o situaciji u kojoj je Belcar zabio gol Hajduku, ali su se igrači splitskog kluba žalili da je prekršaj na Livaji na centru.

Četvrti sudac viče ‘faul, faul’, a glavni sudac mora donijeti odluku za koju misli da je točna. Ovo je komunikacija u VAR sobi. Jedna od uputa je da VAR sudac pita suca i akceptira što treba pregledati. U nekim dvojbenim situacijama, ako se fokusirate na prekršaj uz potezanje, a ne na noge, možete donijeti krivu odluku. Jako je važno da u liveu dobijete dojam zašto je neki gol poništen.

Nisu htjeli nastaviti utakmicu dok se ne pokaže kamera 7. Bili smo svjedoci da nekad ono što su gledatelji imali isporučeno nije bilo identično onome što je vidjela VAR soba. Želimo dva se prikaže sve zbog čega je donijeta odluka u VAR sobi. VAR je bio dovoljno koncentriran da inzistira na tome i da se vidi ispravnost priznavanja pogotka Varaždina”, rekao je Marić.

O poništenom golu Hajduka rekao je:

“VAR suci ne donose samo odluke, već moraju signalizirati što su vidjeli i zašto su presudili. Naglasili su guranje Pukštasa i onda ruka i onda potencijalno igranje ruke. Istaknuli su dvije situacije koje treba pregledati, teško se može dogoditi da se ne pregledaju oba incidenta. Želim istaknuti koliko je puta sudac ponovio ‘pogledaj ruku’. Njegova želja je točna odluka.

Ako se VAR sudac fokusira na krivu odluku, može zanemariti drugu situaciju. Glavni sudac mu ističe da pregleda obje situacije – igranje rukom i potencijalan prekršaj za kazneni udarac. Vidjeli ste kakav je stres u VAR sobi i na terenu. Komunikacija pokazuje da su suci motivirani donijeti pravu odluku. Ove tri situacije koje su se pojavile u javnosti, a montirane su s ciljem da uznemire javnost. To je neprihvatljivo. Ove audio i video snimke demantiraju ono što želimo prikazati”, rekao je Marić, a onda su uslijedila pitanja.

O curenju snimki:

“Izvršni odbor HNS-a tražio je očitovanje Komisije sudaca po pitanju odluka. Mi nismo ti koji će poduzimati aktivnosti o istrazi ili pravnim radnjama kako su iscurile snimke. Iz HNS-a i sudačke organizacije takve informacje nisu izašle.”

O tome treba li snimke objavljivati:

“Otvoren sam prema svim aktivnostima koje će skinuti stigme i tajnost onoga što radimo. Ovi klipovi pokazuju da želimo donijeti dobre odluke. Vjerujem da će se ići u tome smjeru, ali mi slijedimo upute FIFA-e i UEFA-e. Ako bude tako, mi ćemo to prihvatiti.”

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater