NARASLE PULSKE AMBICIJE

Advan Kadušić poziva suigrače i navijače: "Idemo ispisati povijest pulskog nogometa"

| Autor: Roberto CAR
Advan Kadušić (snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

Advan Kadušić (snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Prava je šteta što Varaždin već sutra stiže u Pulu. Nema dovoljno vremena za guštanje u velikoj 3:0 pobjedi Istre 1961 nad Hajdukom. Zapravo i u velikoj igri "zeleno-žutih" protiv jednog od pretendenata na naslov. I što je najbolje, ta igra nije tek plod slučajnosti ili "napaljenosti" zbog rekordne posjete sezone ili atraktivnog suparnika. Ta je igra već konstanta, prepoznatljivost momčadi koju vodi Gonzalo Garcia.

Nekad se pobijedi, kao u nedjelju protiv Splićana, nekad ne ide dalje od remija, kao protiv Slaven Belupa na otvaranju drugog dijela sezone, ali igra je uvijek prepoznatljiva, kao i određeni automatizmi u igri koje su sad već svi u Hrvatskoj prepoznali.     

Jedan od igrača koji je odmah po dolasku u Pulu "osvojio" povjerenje urugvajskog trenera je Advan Kadušić. Nezaobilazni je "kotačić" pulskog stroja, neovisno o poziciji na kojoj igra. Dakle, Hajduk?

Advan Kadušić (snimio Dejan ŠTIFANIĆ)Advan Kadušić (snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

- Iskreno, više zapravo i ne pričamo o Hajduku. Malo smo pričali o utakmici dan kasnije, analizirali je i to je to. Vrlo brzo stiže Varaždin i moramo se prebaciti na tu utakmicu. Jednostavno, preblizu je novi ispit, javio se Kadušić odmah nakon jučerašnjeg jutarnjeg treninga odrađenog, konačno, na "Drosini". - Bio nam je to prvi trening ovog tjedna na glavnom terenu, možda ćemo i uoči Varaždina tu trenirati, vidjet ćemo.

No, bez obzira na to što igrači i treneri moraju gledati prema idućem suparniku, navijači i dalje uživaju u nedjeljnoj predstavi. Nakon što je ova generacija "zeleno-žutih" jesenas skinula "riječko prokletstvo", odnosno upisala prvu, povijesnu prvenstvenu pobjedu nad Rijekom u Rijeci (0:1, Erceg), sad je upisala i jednu od najvećih pobjeda protiv Hajduka.

- Bitna nam je to pobjeda iz više razloga. Prvo da se priključimo toj borbi za četvrto mjesto i s druge strane da podignemo samopouzdanje na viši nivo. Bilo je super. Igrali smo pred 5.000 gledatelja što nam se ne događa često. Meni je bila super atmosfera, odgovara mi kad je buka, kad ima gledatelja, kad je prava nogometna atmosfera. Ma, svaki se igrač bolje osjeća kad ima više navijača na tribinama.

Hajduk je u Pulu stigao najavljujući borbu s Dinamom za naslov, a na "Drosini" je podigao "bijelu zastavu" već sredinom nastavka.

- Nakon drugog gola su već počeli padati, taj ih je gol presjekao. Mi smo cijelo drugo poluvrijeme držali kontrolu nad utakmicom. Što se tiče borbe za titulu, igrali su pod pritiskom da moraju pobijediti kako bi zadržali priključak s Dinamom, ali bojim se da neće biti ništa od toga, da su previše zaostali za "modrima".

Nakon utakmice svi spominju taj automatizam u pulskoj igri, posebno iznošenje lopte iz prve trećine terena.

- Sve ovisi od trenera do trenera. Imamo taj naš prepoznatljiv stil igre, mi koji smo dulje tu smo već usvojili taj način igranja, a i ovi koji su nam se nedavno priključili su ga vrlo brzo prihvatili. Na treninzima to često ponavljamo i uigravamo što je dovelo do automatizma u igri, pojašnjava Kadušić.

Advan Kadušić (snimio Dejan ŠTIFANIĆ)Advan Kadušić (snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

Naravno i suparnici znaju da Puljani tako igraju pa često kreću u visoki presing ne bi li osvojili loptu u opasnoj zoni, ali im to ne pomaže jer fascinira mirnoća kojom pulski igrači iznose loptu.

- Imaju dva načina igranja protiv nas, ili stanu u niski blok ili krenu u visoki presing, a mi im odgovorimo na naš način.

Nema panike, nema izbijanja lopte?

- Nema, nema, haha, trener ne dozvoljava. Svi igrači imaju dosta samopouzdanja, vjeruju u sebe i ne boje se greške, što je jako bitno u takvom načinu igre.

Trener Garcia ne želi da se spominjanje nastup u Europi, ali navijači k'o navijači priželjkuju premijerni izlazak pulskog kluba u europske kupove.

- Naše je da se pripremimo što bolje za sljedeću utakmicu. Cilj nam je da budemo što bolje plasirani, a sad nam se ukazala prilika da osvojimo to četvrto mjesto koje će na koncu vjerojatno voditi u Europu. Teško je povjerovati da kup neće osvojiti jedan ova tri vodeća kluba. Stoga, trebamo probati. Zašto ne uzeti nešto što se nudi samo po sebi. Idemo ispisati povijest pulskog nogometa.

Prvi korak u tom pravcu bit će sutrašnji susret s Varaždinom koji upravo drži tu željenu četvrtu poziciju, ali sa samo tri boda prednosti pred Puljanima. Usto, "zeleno-žuti" će sutra pokušati uzvratiti Varaždincima za onaj domaći 2:1 poraz na startu sezone kad pulska momčad još nije bila kompletirana. Uostalom ni sam Kadušić tada još nije bio u Puli tako da je sutrašnjeg suparnika upoznao tek u varaždinskom remiju.

- Jako mi se sviđaju kao ekipa, jako dobro izgledaju na terenu. Imaju kvalitetu i kao ekipa, ali imaju i pojedinačnu kvalitetu. Slični su nama po nekim karakteristikama i zato vjerujem da će to biti dobra utakmica. Vjerujem da će se doći nadigravati s nama, da se neće postaviti kao Slaven. Tako bi trebalo biti, ali vidjet ćemo kakve će biti njihove taktičke zamisli. Rezultat neću prognozirati, bitno je samo da pobijedimo.

Kadušić je u Pulu stigao prvenstveno kao desni bek, ali je prvo igrao na desnom krilu, potom desnog beka, a sad u drugom dijelu sezone igra lijevog beka.

- Iskreno, sve što traže od mene ja ću napraviti najbolje što mogu. Najbitnije mi je da sam u ekipi i da igram. Desno ili lijevo, sve može. Adaptirat ću se nekako, a hoće li to biti dobro, procijenit će publika i stručni stožer. Suradnja s Vukom? Uigrali smo se, on je već bio tu i poznaje i ekipu i sredinu, a brzo usvaja trenerove zahtjeve. Nije teško uklopiti se kad je većina igrača tu još od prošle sezone, uigrani smo i onda je lakše novom igraču usvojiti te zahtjeve, rekao je Kadušić u kojega trener Garcia ima puno povjerenje. Od debija protiv Dinama u 3. kolu preskočio je tek jednu utakmicu, onu protiv Osijeka zbog kartona.

- Da preskočio sam tu jednu, a nisam startao ni u kupu, ali sam ušao u nastavku. Trener odlučuje tko igra, a tko je na klupi. On ima povjerenje u mene, a ja odradim maksimalno koliko mogu. To je jedini način da igrač da sve od sebe na utakmicama i treninzima.

Nakon pola godine u Puli mu je…

- Super. Stvarno mi je lijepo ovdje. Grad je prekrasan, vrijeme odlično. Porodica je sad tu sa mnom, prije 5 mjeseci sam dobio dijete i sve super, dodao je Kadušić. Pa nije ni čudno da daje sve od sebe na terenu.

Dodajmo još da su za sutrašnji susret 20. kola HNL-a protiv Varaždina s početkom u 17 sati u prodaji ulaznice za zapadnu i sjevernu tribinu "Drosine".

Cijene ulaznica u pretprodaji su, zapad: 5.31€, sjever: 2.65€. Cijene na dan utakmice, zapad: 8€, sjever: 7€. Blagajna stadiona danas radi od 9 do 12 i od 16 do 19 sati, a u petak, na dan utakmice, od 10 do 17 sati.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter