PRVA ŽNL

Čak pet klubova na vrhu zgurano u jedan bod. Ližnjanu jesenski naslov zbog gol razlike

Poklopile su se neke stvari i dogodila se specifična situacija koja nije zabilježena godinama unazad, da više klubova ima isti broj bodova. Funtana i Vrsar su godinama u vrhu, Žminj isto tako, mi u Ližnjanu se toga ne odričemo, a tu je i Umag kao pravo ovosezonsko osvježenje, pojašnjava trener Ližnjana Zoran Moravac

| Autor: Boris VIDULIN
NAJBOLJI STRIJELAC LIŽNJANA - Saša Urošević (snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

NAJBOLJI STRIJELAC LIŽNJANA - Saša Urošević (snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Ni oni najstariji pratitelji nogometnih zbivanja u našoj županiji ne pamte da se dogodilo da čak četiri momčadi na kraju "jeseni" na vrhu prvenstvene ljestvice ima isti broj bodova, a da onaj peti klub ima tek bod manje. Kako liga ima 13 klubova, gotovo 40 posto njih bori se za naslov prvaka i definitivno će to biti jedna od najuzbudljivijih sezona. Da kojim slučajem i "proljeće" završi na isti način, gledali bi se međusobni susreti, stvorila bi se mini ljestvica klubova kako bi se odredio prvak, a trenutno kada prvo mjesto ne odlučuje ni o čemu, relevantnija je gol razlika, odnosno broj postignutih pogodaka. Kako i Ližnjan i Funtana imaju +27, prednost je ipak pripala nogometašima sa "Šaraje" jer imaju 45 postignutih golova, za razliku od Funtane koja je stala na 35.

Nijanse odlučile o naslovu

- Nije se dogodilo ništa što nisam očekivao, poklopile su se neke stvari i dogodila se specifična situacija koja nije zabilježena godinama unazad, da više klubova ima isti broj bodova. Funtana i Vrsar su godinama u vrhu, Žminj isto tako, mi se toga ne odričemo, a tu je i Umag kao pravo ovosezonsko osvježenje za ligu. Isto tako, iako su bodovno malo iza nas, ni u kojem slučaju nitko nema pravo otpisati Smoljanci Slobodu koji su mladi, koji su "svoji" i neće ni oni tek tako odustati od borbe za naslov prvaka. Liga je po meni bolja, drago mi je da su uveli tri igrača zaštićenog godišta u prvu postavu i veseli me ta neizvjesnost i činjenica da ćemo svako drugo kolo igrati s izravnim konkurentima za naslov. O jesenskom naslovu odlučile su nijanse, broj postignutih golova kojih smo mi imali najviše, no već u drugom dijelu sezone to neće biti tako, gledat će se međusobni susreti gdje imamo polovičan učinak. Izgubili smo od Funtane i Vrsara, a pobijedili Žminj i Umag, istaknuo je trener Ližnjana Zoran Moravac.

I bez obzira na pobjedu protiv Umaga 4:1, upravo su Umažani ostavili najbolji dojam na njega.

- Iako su novajlije u ovoj ligi, njihov je igrački kadar prepun iskusnih igrača koji su igrali više lige pa me to ne iznenađuje. Osim onog na terenu, vidi se da ljudi ulažu u nogomet na svim poljima, sam dolazak na gostovanje, rad s mlađim dobnim kategorijama, stručni stožer koji broji nekoliko ljudi, sve to odaje dojam da se radi o pravom klubu koji želi, i to s pravom, u viši rang.

Problemi s turističkom sezonom

Za svoj će igrački kadar reći da ima prostora za napredak i kako vjeruje da će ostati u utrci za naslov do samog kraja sezone

- Kada se spominje turistička sezona i treniranje u onim ljetnim mjesecima, onda se tu uglavnom misli na Funtanu i Vrsar, no svi klubovi, uključujući i nas, imaju isti problem s treniranjem u vrijeme sezone. Zbog toga sam uvjeren da ćemo ove zime, kada će igrači biti slobodniji, odraditi puno bolje pripreme i daleko spremniji ući u nastavak sezone. Primjerice, uz Tonija Pavića koji je nominalno srednji branič, a ja sam ga stavio u veznu liniju, nama je još jedan vezni igrač, Saša Urošević, najbolji strijelac, a da nije prošao pripreme. Priključio nam se nekoliko dana pred prvenstvo, skratio sam mu normu trčanja u tim prvim kolima dok "ne dođe sebi", kroz sezonu se dizao i vjerujem da će na proljeće "eksplodirati", a to isto mislim i za Edija Ljubasa.

Dakle, postoji prostor za napredak, mi ćemo ga iskoristiti i biti još bolji. Ove sezone smo izgubili protiv Vrsara i Funtane i to samo jer smo bili nespremni, padali smo u igri i protivnik je to iskoristio. Uz bolju fizičku spremu, ponašat ćemo se drugačije na terenu i sigurno je da ćemo nastaviti gdje smo ove jeseni i stali, predvidio je Zoran Moravac koji vjeruje da će i druge momčadi spremnije ući u sezonu, a to onda garantira još bolji nogomet prepun neizvjesnosti.

I na samom dnu ljestvice situacija je daleko od predvidljive. Muntić ima tri boda, no ako ponove prošlosezonsko proljeće, onda treba vjerovati da će se dignuti pa će se voditi velika borba između njih, Višnjana 1957, Rapca i Mladosti RS jer slovom propozicija posljednja momčad mora ispasti, a svi su oni legitimni kandidati upravo za tu poziciju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter