SPLIT

Zbog pljačke splitske zlatarnice uhićena dvojica Rusa, treći u bijegu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Splitska policija uhitila je dvojicu Rusa (42) koji su zajedno s još jednom osobom koja je u bijegu opljačkali zlatarnicu Đonlić u središtu grada i kod kojih je pronađeno svih sedam kilograma zlata vrijednih nešto više od 1,6 milijuna kuna, izvijestila je policija u srijedu.

Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da su Rusi počinili kazneno djelo teške krađe kada su 4. studenog u Ulici Petra Kružića u središtu Splita provalili u zlatarnicu tako što su otvorili zaštitna metalna vrata, potom razbili staklo na ulaznim vratima i ušli u zlatarnicu iz koje su ukrali nakit te potom pobjegli.

Kada je splitska policija u utorak navečer pokucala na vrata apartmana kojeg su Rusi još prije dva tjedna unajmili u Strožancu jedan od njih je pokušao pobjeći skokom kroz prozor na prvom katu, no policija ga je uhitila. Drugi Rus je davao otpor prilikom uhićenja zbog čega su nad obojicom upotrebljena sredstva za vezivanje i papar sprej. 

Načelnik prve splitske policijske postaje Hrvoje Boban na konferenciji je odgovarajući na novinarska pitanja kazao da su im u hvatanju počinitelja pomogle i snimke s nadzorne kamere zlatarnice. Kazao je da su pratili svaki trag, provjeravali sve informacije pa su sinoć uspješno uhitili provalnike.  

"Trenutno se u Strožancu obavlja pretraga apartmana u kojem smo pronašli počinitelje. Pitanje je hoćemo li još nešto pronaći tijekom te pretrage. S obzirom da smo ih jučer uhitili tek sada slijedi pravo kriminalističko istraživanje da utvrdimo stvarne okolnosti njihova dolaska. No, to je proces koji zahtjeva dugoročan rad policije", kazao je Boban i dodao da u apartmanu nisu pronašli nikakvo oružje.

Dodao je da će daljnje kriminalističko istraživanje pokazati jesu li imali pomagače te može li ih se povezati s još nekim kaznenim djelima, uglavnom imovinskim deliktima.

Pomoćnik načelnika za kriminalističku policiju Ivan Bradarić je rekao da znaju identitet treće osobe koja je u bijegu. Otkrio je i da su Rusi u Hrvatsku ušli prije dva mjeseca, da su povremeno ulazili i izlazili iz zemlje te da se radi o većoj grupi osoba.

Postoji sumnja da su bili u više dijelova Hrvatske i da su odgovorni za još neka istovrsna kaznena djela od kojih jedno na području Zagreba.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum