ZAGREB

Za vikend jedna osoba poginula u prometu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Proteklog vikenda na hrvatskim prometnicama dogodilo se 50 prometnih nesreća, a u jednoj nesreći je poginula jedna osoba, dok je još jedna teško ozlijeđena, izvijestio je MUP.

Od ukupno 3739 prekršaja najviše je bilo prekoračenja dopuštene brzine, čak 1411, a slijede nekorištenje sigurnosnog pojasa (439) i vožnja pod utjecajem alkohola (380). Prilikom nepropisnog korištenja mobitela uhvaćen je 171 vozač.

Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola počinili su vozači starosti od 31 do 40 godine (89 takvih prekršaja), kojima je najčešće izmjerena koncentracija alkohola od 0,51-1,00 g/kg što je i najčešće izmjerena koncentracija tijekom ove akcije.

U nadzoru prometa aktivnosti policije bile su posebice usmjerene prema počiniteljima najtežih prekršaja, prilikom čega je zatečeno 24 osoba koje su bile ponavljači teških prekršaja u prometu, tzv. recidivisti, a koje su počinile 29 teških prekršaja.

Najčešće su vozili pod utjecajem alkohola (16 slučajeva), desetero ih je vozilo prije polaganja vozačkog ispita, a dvoje u vrijeme dok im je na snazi mjera zabrane vožnje. Jedan recidivist je odbio testiranje na droge.

"Iz tog razloga osmero vozača je zadržano u posebnim prostorijama do 12 sati te je protiv 16 vozača proveden žurni prekršajni postupak prilikom čega je policija predložila određivanje maksimalnih kazni", ističu u MUP-u.

Dodaju da je od početka godine do kraja rujna zabilježeno 19.563 nesreća, što je 17,4 posto manje nego u istom razdoblju lani. Poginula je 191 osoba ili 8,6 posto manje, a teško je ozlijeđeno 1.699 osoba, što je 12,2 posto manje nego u prvih devet mjeseci 2019.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater