ZAGREB

Vrhovni sud smanjio kaznu vozačici koja je pijana usmrtila studenticu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Vrhovni sud smanjio je s deset na sedam godina zatvorsku kaznu bivšoj djelatnici Hrvatskih autocesta (HAC) Ivani Teni Gotovac Soldić koja je u listopadu 2018. u Splitu pod utjecajem alkohola automobilom prošla kroz crveno na semaforu i usmrtila studenticu Mariju Ćorić.

Prvostupanjskom presudom splitskog Županijskog suda optuženica je proglašena krivom za nesreću i osuđena na 10 godina zatvora te je istovremeno oslobođena optužbe za nepružanje pomoći.

Vrhovni sud je objavio na svojim internetskim stranicama, navodeći samo inicijale optuženice, da je djelomično prihvatio njezinu žalbu i to samo u odluci o kazni, dok je žalba državnog odvjetnika u odnosu na oslobađajući dio prvostupanjske presude odbijena.

Kod izbora vrste i mjere kazne, Vrhovni je sud prihvatio utvrđene otegotne okolnosti na strani optuženice kao što su višekratna prekršajna osuđivanost zbog prekršaja u prometu, vožnja pod mjerom zabrane upravljanja, vožnja pod utjecajem alkohola, ali i to što se nije zaustavila iako je na semaforu bilo crveno svjetlo zbog čega je automobilom naletjela na pješakinju koja je cestu prelazila na obilježenom pješačkom prijelazu.

Vrhovni sud smatra, međutim, da su podcijenjene olakotne okolnosti, osobito okolnost da je optuženica djelo priznala i time doprinijela učinkovitosti kaznenog postupka te da nije osuđivana za kaznena djela. Zato sud smatra da će sedmogodišnja kazna ispuniti svrhu kažnjavanja.

Prema sada pravomoćnoj presudi optuženici je izrečena i sigurnosna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima svih kategorija doživotno.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum