ZAGREB

Vrhovni sud RH: Orijentacijski kriteriji povećani za 50 posto

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Građanski odjel Vrhovnog suda Republike Hrvatske prihvatio je u srijedu pravno shvaćanje kojim su Orijentacijski kriteriji, pomoću kojih sudovi određuju visinu pravične novčane naknade neimovinske štete u sudskim postupcima, povećani za 50 posto.

Orijentacijski kriteriji doneseni i prihvaćeni na sjednici Vrhovnog suda RH iz 2002. godine mijenjaju se na način da se iznosi označeni u novčanim jedinicama (kune) navedeni u tim kriterijima po svim osnovama povećavaju za 50 posto, izvijestio je najviši sud.

Vrhovni sud je precizirao da je do promjene došlo jer je Orijentacijske kriterije potrebno uskladiti s promjenama propisa obveznopravne i postupovnopravne prirode do kojih je došlo u razdoblju od kada su 2002. godine doneseni Orijentacijski kriteriji.

Prilikom donošenje odluke o mijenjaju Orijentacijskih kriterija Vrhovni je sud koristio i podatke Državnog zavoda za statistiku o stopi inflacije u odnosu na početnu 2002. (37,7 posto) i postotku porasta prosječnih isplaćenih mjesečnih neto plaća (porast za 66,9 posto).

Izmjena Orijentacijskih kriterija primjenjuje se od dana prihvaćanja na sjednici Građanskog odjela Vrhovnog suda Republike Hrvatske i odnosi se na sve parnične postupke za naknadu neimovinske štete u svim stupnjevima suđenja. Primjenjuje se i na obvezne odnose nastale nakon 1. siječnja 2006. i stupanja na snagu Zakona o obveznim odnosima, zaključuje najviši sud.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum