ZAGREB

Vrhovni sud potvrdio izručenje obiteljske nasilnice SAD-u

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Vrhovni sud potvrdio je prvostupanjsko rješenje splitskog suda čime su ispunjene zakonske pretpostavke da se Sjedinjenim Američkim Državama izruči njihova državljanka okrivljena zbog povrede prava djeteta i nasilja u obitelji.

Najviši sud je precizirao da je za tom državljankom SAD-a raspisana međunarodna potraga na temelju naloga prvostupanjskog suda države Colorado radi nedjela počinjenih 2014. a koja u cijelosti odgovaraju povredi prava djeteta i nasilja u obitelji u hrvatskom zakonodavstvu.

Vrhovni sud smatra da je prvostupanjski sud pravilno utvrdio kako su ispunjeni svi zakonski uvjeti za izručenje jer izručenica nije hrvatska državljanka, a djela za koja se traži izručenje nisu počinjena na području RH niti protiv njenih državljana.

Uz to, sud ističe da je riječ o kaznenim djelima koja su propisana i u hrvatskom zakonodavstvu te da nije nastupila zastara.

''Iz dokaza uz molbu za izručenje proizlazi dovoljno dokaza za osnovanu sumnju u počinjenje kaznenih djela zbog kojih se traži izručenje. SAD su dale uvjerenje da bi postupile po načelu uzajamnosti'', zaključio je Vrhovni sud.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom