KARLOVAC

U Karlovcu vježba za slučaj nuklearne ili radiološke nesreće

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U Karlovcu je u četvrtak održana peta, ujedno i završna zajednička hrvatsko-slovenska vježba partnera u sklopu projekta ENRAS - Osiguranje sigurnosti intervencijskih postrojbi u slučaju nuklearne ili radiološke nesreće.

Voditelj projekta Branko Petrinec rekao je da očekuje daljnju specijalizaciju vatrogasaca za zaštitu od zračenja i formiranje tima mentora koji će dobiti licence predavača, ali i uspostavu standardnih vatrogasnih operativnih postupaka.

S hrvatske strane su partneri na projektu MUP, u koji je uklopljen Državni zavod za radiološku i nuklearnu sigurnost, Hrvatska vatrogasna zajednica i Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada.

Obraćajući se sudionicima vježbe Petrinec je rekao da ovo nije pokazna već stvarna obučna vježba nakon koje će uslijediti analiza te će se vidjeti je li ojačana prekogranična suradnja između institucija za učinkovitije intervencije u slučaju radioaktivnih nesreća.

Uvježbavani su postupci u slučaju prometne nesreće s vozilom za prijevoz radioaktivnih izotopa, kao i postupanje s razlivenom tekućinom s radioaktivnim izotopom. Razrađen je i scenarij požara u pogonu za industrjsku radiografiju, gdje može biti kombinacija izvora ionizirajućeg zračenja i požara, sve s ciljem da se poveća vještina i znanje interventnih jedinica u vatrogasnim postrojbama.

Obuku je na hrvatskoj strani prošlo 460 vatrogasaca od Međimurja do Istre, sve županije koje graniče sa Slovenijom, isto toliko i na slovenskoj strani, a uz to će po 151 vatrogasac proći i praktičnu obuku.

Kroz predavanja stručnjaka za zaštitu od zračenja vatrogasci su, rekao je Petrinec, naučili kolika je štetnost ionizirajućeg zračenja koje ionizira atome i molekule u ljudskom tijelu, a kada se primi prevelika doza stanice odumiru ili se u njima događaju genetske mutacije koje izazivaju teška oboljenja. Zato je važna pravilna zaštita interventnih timova u slučaju radioaktivnih nesreća, dodao je.

Županijski Vatrogasni zapovjednik Goran Franković istaknuo je da na vježbi interventne jedinice imaju dva nevidljiva neprijatelja, a to su radioaktivno zračenje i koronavirus te je sve sudionike pozvao na pravilno korištenje zaštitne opreme.

Franković je najavio da će se među sudionicima izabrati dvadesetak najzainteresiranijih vatrogasaca za specijalizaciju ovog tipa intervencije, kao i pet do šest voditelja koji će biti licencirani za predavače.

Dodao je da se projekt provodi da bi se podigla opremljenost vatrogasaca i njihova obučenost za bolju zaštitu od ionizirajučeg zračenja, a cilj je i da se uspostavi prvi zajednički sustav obuke za sigurnu zajedničku intervenciju Slovenije i Hrvatske u graničnom području. 

Projekta ENRAS, ukupne vrijednosti oko 500.000 eura, provodi se u sklopu Programa INTERREG V-A Slovenija-Hrvatska 2014-2020.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater