ZAGREB

Tužiteljstvo pokrenulo istragu protiv Franciškovića i Kovačevića

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo u subotu je pokrenulo istragu i zatražilo istražni zatvor za Marka Franciškovića i Natka Kovačevića koje sumnjiči za kazneno djelo javnog poticanja na terorizam.  

Ne otkrivajući identitet, Tužiteljstvo je izvijestilo da je nakon ispitivanja pokrenulo istragu protiv dvojice hrvatskih državljana rođenih 1970. i 1965.

Tužiteljstvo sumnja da su Francišković i Kovačević "postupali s ciljem ozbiljnog narušavanja temeljnih ustavnih, političkih, gospodarskih i društvenih struktura Republike Hrvatske, nezadovoljni radom tijela državne vlasti".

Osnovano se sumnja da su okrivljenici tijekom studenog 2021., u svrhu realizacije svog protupravnog djelovanja, istupali na neprijavljenim javnim prosvjedima održanima zbog protivljenja odlukama Nacionalnog stožera Civilne zaštite uvedenima radi suzbijanja pandemije zarazne bolesti covid -19 te objavljivali snimke tih i drugih istupa.

Također, osnovano se sumnja da su putem javno dostupnih internetskih platformi pozivali građane iz svih dijelova Hrvatske, kao i iz inozemstva, da dođu u Zagreb te da se okupljaju i po drugim gradovima te pozivali građane na napade tjelesnog integriteta drugih osoba, članova Vlade i zastupnika u Hrvatskom saboru, pozivali na zauzimanje Hrvatske radiotelevizije, drugih javnih objekata i infrastrukture, te na nasilne metode borbe protiv legalnih institucija, nasilnu promjenu Ustavom utvrđenog poretka i nasilnu smjenu legalno izabrane vlasti u Republici Hrvatskoj.

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu zatražilo je od sucu istrage da ovoj dvojici odredi istražni zatvor.

Kriminalističko istraživanje proveli su policijski službenici Službe terorizma Uprave kriminalističke policije u koordinaciji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Zagrebu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater