ZAGREB

Turski gospodarstvenik tuži Hrvatsku Strasbourgu zbog geotermalne elektrane

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Turski gospodarstvenik Muharrem Balat je preko svoje hrvatske tvrtke BLT tužio Hrvatsku Europskom sudu za ljudska prava (ESLJP) radi niza sudskih odluka kojima mu je, kako navodi u tužbi, povrijeđeno pravo na uživanje vlasništva i pravično suđenje.

BLT u Hrvatskoj predstavlja turski MB Holding, investitora koji je u Velikoj Cigleni kraj Bjelovara razvio i pokrenuo prvu geotermalnu elektranu u Hrvatskoj.

Zbog elektrane, koja će do 2031. primiti preko milijardu kuna državnih poticaja, vodi se sudska bitka između bivših suradnika Balata i nekada manjinskog partnera Dragana Jurilja.

Turskog investitora, koji je držao 80 posto vlasništva u tvrtki nositelju projekta - Geoen d.o.o. - manjinski partner Jurilj, odnosno tvrtka Geothermal Solutions (suvlasnik 20 posto), uspio je u sudskom registru zagrebačkog Trgovačkog suda “izbaciti” iz vlasništva kompanije te preuzeti njezino vodstvo.

I vlasništvo nad zemljištem na kojem je elektrana u zemljišnim knjigama također je prebačeno na manjinskog partnera. Suprotstavljene strane, prema pisanju medija, u tišini su “ratovale” posljednjih nekoliko godina, no problemi su eskalirali otkad su jedni protiv drugih pokrenuli više od 30-ak sudskih postupaka i podnijeli više kaznenih prijava.

U tužbi ESLJP-u stoji da je odluka Visokog trgovačkog suda od 26. veljače 2021. donesena uz pogrešnu primjenu materijalnoga prava, čime je BLT-u onemogućena učinkovita pravna zaštita pred sudom.

Kao ključan navode učinak brisanja iz sudskog registra vlasničkih udjela BLT-a u tvrtki Geoen, nositelju projekta geotermalne elektrane, nakon čega je taj udio pripao manjinskom, 20-postotnom suvlasniku, tvrtki Geothermal Solutions, u vlasništvu Dragana Jurilja.

BLT kao podnositelj tužbe na 250 stranica obrazlaže svoje tvrdnje da su im u Hrvatskoj povrijeđena prava na pravično suđenje i uživanje vlasništva te obrazlaže da je kao većinski vlasnik, osigurao financiranje izgradnje elektrane te u razvoj projekta uložio svoj know-how.

U tužbi ESLJP-u podnositelj navodi i da je povreda prava na pravično suđenje dodatno naglašena odbacivanjem ustavne tužbe i stavom Ustavnoga suda da ne želi razmatrati ovaj predmet. Stoga zaključuju da su hrvatski sudovi svojim odlukama propustili osigurati minimum pravne zaštite potrebne BLT-u u pogledu njegovih udjela u Geoenu.

Jurilj s druge strane u medijima je odbacio tvrdnje bivših turskih partnera da u Hrvatskoj nisu imali pravično suđenje. "Svi su procesi legitimni i svaki investitor u RH je dužan poštivati pravomoćne sudske odluke, bio zadovoljan ili ne. Nisam ni je zadovoljan sa svim presudama", kazao je Jurilj.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom