ZAGREB

Tri presude po optužnici europskog tužitelja zbog namještanja natječaja

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Troje od ukupno deset okrivljenih iz slučaja u kojem su glavni optuženici gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić, bivši velikogorički gradonačelnik Dražen Barišić te poduzetnik Krešo Petek u ponedjeljak je priznalo krivnju pa su sporazumno osuđeni na rad za opće dobro ili uvjetnu kaznu.

Optužnicu protiv desetero optuženih u ovom slučaju Ured europskog javnog tužitelja podnio je u 25. svibnja.

Na zagrebačkom Županijskom sudu u ponedjeljak je održana sjednica optužnog vijeća na kojoj je optužnica potvrđena za Zvonka Marasa iz tvrtke Solarna energija te Tomislava Jelisavca i Katarinu Gašparac iz velikogoričke tvrtke VG Vodoopskrba.

Nakon priznanja i nagodbe s tužiteljstvom proglašeni su krivima zbog nezakonitog pogodovanja i pokušaja zlouporabe položaja i ovlasti. Maras i Jelisavac osuđeni su na rad za opće dobro, dok je Katarini Gašparac zatvorska kazna zamijenjena uvjetnom.

Dvojici izrečene i novčane kazne

Uz kaznu od osam mjeseci zatvora koja mu je zamijenjena radom za opće dobro Maras, koji je bio optužen u kraku slučaja zajedno s gradonačelnikom Nove Gradiške, će morati platiti i 26.700 eura kazne.

Novčana kazna od 13.400 eura dosuđena je i direktoru VG Vodoopskrbe Jelisavcu, dok je voditeljica odjela za EU projekte u istoj tvrtki Katarina Gašparac uvjetno osuđena na godinu zatvora u koji neće ići ako u tri godine ne ponovi kazneno djelo.

Ured europskog tužitelja izvijestio je da su troje osuđenih teretili za manipulaciju postupcima javne nabave s ciljem osiguranja dodjele građevinskih projekata izgradnje solarne elektrane i uređaja za pročišćavanje otpadnih voda.

Ukupna vrijednost projekata iznosila je 22,6 milijuna eura pri čemu su svi inkriminirani projekti bili financirani iz Kohezijskog fonda Europske Unije i Fonda za regionalni razvoj Europske Unije.

Nastavak u studenome

Optužno vijeće o osnovanosti optužnice za ostale optuženike nastavit će odlučivati u studenome, a očekuje se da bi moglo biti i još nagodbi i sporazumnih presuda.

Optužnicom se Grgiću koji je i nakon uhićenja izabran za gradonačelnik Nove Gradiške tužiteljstvo tereti da je dva puta od prvooptuženog poduzetnika Kreše Peteka dogovorio i primio 15.000 eura mita u zamjenu za manipulaciju postupcima javne nabave kako bi tvrtkama povezanima s Petekom osigura dodjelu poslova na dva građevinska projekta.

Peteka europsko tužiteljstvo tereti i da je sa šestookrivljenikom bivšim gradonačelnikom Velike Gorice dogovorio da će poduzeti sve kako bi se radovi na izgradnji uređaja za pročišćavanje otpadnih voda i nadzorno upravljačkog sustava te projektu obnove sustava javne rasvjete, dodijelili njegovim tvrtkama.

Zbog davanja mita Petek je optužen i u tzv. aferi Janaf zajedno s bivšim direktorom tog javnog poduzeća Draganom Kovačevićem.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater