ZAGREB

TOZ Penkala - Glinamol pred zaključenjem stečaja

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Trgovački sud u Zagrebu objavio je oglas kojim se pozivaju vjerovnici TOZ Penkale - Glinamol, tvtke koja je obnovila proizvodnju i brend poznate Tvornice olovaka Zagreb, da u roku od 45 dana predlože stečaj te tvrtke s gotovo 390.000 kuna utvrđenog duga.

Istim oglasom pozivaju se i zastupnici te tvrtke da u roku od 15 dana sudu predaju popis imovine i obveza te tvrtke, a ako se vjerovnici i zastupnici ne odazovu u zakonski predviđenim rokovima, sud će donijeti odluku o istovremenom otvaranju i zaključenju skraćenog stečaja.

Sudska odluka uslijedila je nakon što je u rujnu 2020. bio obustavljen stečaj koji je predložila Financijska agencija (Fina) koja je tada utvrdila neizvršene osnove za plaćanje TOZ Penkale – Glinamol u iznosu nešto većem od 400.000 kuna.

Prema tadašnjim podacima ta tvrtka je imala 11 zaposlenih i otvorene račune i oročen novac u dvije komercijalne banke. U prijedlogu Fine se isticalo i kako ”ne raspolaže drugim podacima o imovini” tog dužnika.

No, tijekom predstečajnog postupka bile su i utvrđene tražbine vjerovnika u iznosu od 10, 3 milijuna kuna. Prema tada priloženom izmijenjenom planu restrukturiranja najveći vjerovnici – banke, leasing društva i zajmodavci s potraživanjima većim od 9,95 milijuna kuna pristali su smanjiti svoje tražbine za 15 posto i i biti isplaćeni u 108 mjesečnih rata kroz devet godina.

TOZ Penkala – Glinamol osnovan je 2015. i od tada je u privatnom vlasništvu. Tvrtka se specijalizirala za proizvodnju pisaćeg i uredskog pribora preuzimajući zaštitne znakove branda TOZ, tehnologiju i opremu za proizvodnju.

Kako se u medijima isticalo, u obnovi proizvodnje zagrebačke tvornice olovaka bilo je zaposleno i do tridesetak radnika, a najveći dio prihoda od gotovo 30 posto bio je ostvaren prodajom grafitnih olovaka, a zatim tempera, drvenih i vodenih bojica te plastelina, glinamola i glina.

U proizvodnom asortimanu isticale su se tehničke olovke, flomasteri, crtaći ugljen, ljepila, voštane i uljne pastele, gumice za brisanje, tuševi i šiljila i ostali uredski materijal.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of