SPLIT

Splitskom trostrukom ubojici Filipu Zavadlavu određen istražni zatvor

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Sudac istrage splitskog Županijskog suda odredio je u ponedjeljak istražni zatvor Filipu Zavadlavu (25) osumnjičenom za trostruko teško ubojstvo i općeopasnu radnju, potvrdio je glasnogovornik suda Damir Romac.

Istražni zatvor mu je određen zbog straha da bi na slobodi mogao ponoviti nedjelo, ali i posebno teških okolnosti počinjenja kaznenih djela. Osumnjičenik je bio nesposoban davati svoju izjavu stoga je pozvana sudska psihijatrica koja je ocijenila da on nije raspravno sposoban zbog čega će biti upućen u Svetošimunsku bolnicu u Zagrebu.

Istovremeno, facebook grupa 'Pravda za Filipa' objavila je da je za obranu trostrukog ubojice angažirala poznatog splitskog odvjetnika sa zagrebačkom adresom Branka Šerića. No, kako je Zavadlav raspravno nesposoban on nije u mogućnosti potpisati punomoć pa ga i dalje zastupa odvjetnica po službenoj dužnosti.

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu se rano popodne oglasilo priopćenjem objavljenim na svojim stranicama. U njemu se navodi kako su donijeli rješenje o provođenju istrage zbog postojanja osnovane sumnje da je 25-godišnjak počinio kaznena djela teškog ubojstva te dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom.

Kako su naveli, postoji osnovana sumnja da je 11. siječnja 2020. godine prema prethodno donesenoj odluci i planu, a u cilju bezobzirne osvete prema većem broju osoba iz narkomanskog miljea koji su iznuđivali, prijetili i fizički napadali njegovog brata i njega osobno, na protupravan način nabavio automatsku pušku s većom količinom streljiva.

Ističu da je u 15.35 sati naoružan puškom došao na predio Velog Varoša u Splitu i, kad su se na motociklu marke Yamaha pojavili vozač (1995.) i suvozač (1982.), u namjeri da ih liši života, prema njima ispalio više rafalnih i pojedinačnih hitaca.

Na mjestu događaja je od zadobivenih ustrijelnih i prostrijelnih rana preminuo vozač (1995.) dok je suvozač (1982.) zadobio teške tjelesne ozljede od kojih je, pored pružene žurne liječničke pomoći, preminuo u Kliničkom bolničkom centru Split. 

"Okrivljeni 25-godišnjak se nakon toga udaljio u smjeru obližnje ulice u kojoj je na motociklu marke Suzuki zatekao muškarca (1995.) te je, u namjeri da i njega liši života, prema njemu ispalio više hitaca, uslijed čega je on preminuo od zadobivenih tjelesnih ozljeda na mjestu događaja. 

Prilikom ispaljivanja velikog broja hitaca okrivljenik je bio svjestan da time dovodi u opasnost život, tijelo i imovinu većeg broja ljudi i vozila koja su se tuda kretala, što se i dogodilo jer je uslijed toga došlo do oštećenja automobila hyundai matrix kojim je u tom trenutku upravljao vozač s kojim je u vozilu bilo i dvoje putnika. Došlo je i do više oštećenja dvorišnih drvenih ulaznih vrata probojem vanjske stjenke vrata kuće, navodi se u priopćenju.

Okrivljeni 25-godišnjak se zatim udaljio u nepoznatom smjeru, ali je uhićen u policijskoj akciji u 18.20 sati. 

Prije početka ispitivanja u Županijskom državnom odvjetništvu u Splitu, stalna sudska vještakinja psihijatrica navela je mišljenje kako zbog sadašnjeg psihičkog stanja okrivljenik nije u mogućnosti dati izjavu, pratiti tijek rasprave, sudjelovati u predlaganju dokaza i savjetovati se sa svojim braniteljem.

Vještakinja je mišljenja kako okrivljenik nije raspravno sposoban i kako ga je potrebno uputiti na psihijatrijski tretman u bolnicu za osobe lišene slobode, stoji u priopćenju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater