RIJEKA

Rijeka - razotkriveni provalnici u bankomate pomoću vojnog eksploziva

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Šesteročlana skupina pljačkaša koja je korištenjem vojnog eksploziva provaljivala u bankomate ukravši 1,8 milijuna kuna, razotkrivena je u krim istrazi primorsko-goranske policije nazvanom Frankopan, rečeno je u srijedu na izvanrednoj tiskovnoj konferenciji PU u Rijeci.

 Osumnjičeni su hrvatski državljani s područja Primorsko-goranske, Karlovačke i Zagrebačke županije. Petorica provalnika su uhićena, a šesti je trenutno nedostupan.

 Voditeljica Službe općeg kriminaliteta primorsko-goranske Policijske uprave Blaženka Čačić izvijestila je da je skupina muškaraca od 28 do 56 godina u proteklih 11 mjeseci osam puta provaljivala u bankomate Erste, Zagrebačke, Raiffeisen i Hrvatske poštanske banke, upotrebom vojnog eksploziva koji je nedostupan u javnoj nabavi. Nitko od pljačkaša nema veze s vojskom.

 Provaljivali su na području Primorsko-goranske, Istarske, Ličko-senjske i Zagrebačke županije.

 Provale ovom metodom čine se umetanjem eksploziva u utor za novac posebnim alatom, koji se u žargonu naziva 'lopata'. Na taj način su počinili materijalnu štetu od 2,65 milijuna kuna, što uključuje ukradeni novac i štetu na bankomatima i drugim objektima, rekla je.

 Terete se i za osam kažnjivih djela nedopuštenog posjedovanja eksploziva.

 Na području Primorsko-goranske županije provaljivali su u Skradu, Bribiru, Omišlju i Crikvenici.

 Petorica provalnika su uhićeni i predani u utorak navečer pritvorskom nadzorniku, a jedan je trenutačno nedostupan, dodala je Čačić.

 Većina je policiji od prije poznata zbog prijava za slična kažnjiva djela. S obzirom na to da je korišten vojni eksploziv, policija ističe kako ni jedan od njih nema veze s Hrvatskom vojskom.

 Pretragom njihovih domova i drugih objekata su pronađeni predmeti koji se povezuju s ovim provalama, poput detonatorskih kapisla, električnih vodiča i drugih uređaja, poput sofisticiranih ometača signala te veći iznos novca, navela je Čačić.

 Ocijenila je da je riječ o vrlo složenom kriminalističkom istraživanju.

Na području PU razotkriveno pet skupina provalnika u bankomate i banke

 Načelnik PU primorsko-goranske Tomislav Dizdar izvijestio je da je na području ove PU u protekle dvije i pol godine razotkriveno pet skupina provalnika u bankomate i pljačkaša banaka različitim načinima.

 Vezano za ovu posljednju razotkrivenu skupinu naveo je kako su takve provale opasne zbog upotrebe eksploziva, jer se osim bankomata, mogu oštetiti i okolne građevine ili automobili, ali i ozlijediti provalnici ili policijski službenici koji dolaze na mjesto događaja.

 Također, rekao je Dizdar, uznemirava se javnosti zbog toga što se eksplozije i provale događaju uglavnom usred noći.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater