SPLIT

Prijavljeni jer su dvoje zaposlenika tjerali na robovski rad

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Policija je splitskom državnom odvjetništvu prijavila supružnike koji su u ljeto 2017. dvoje svojih zaposlenika, brodskog kuhara i konobaricu, teško iskorištavali te zastrašivanjem i prijetnjama navodno doveli u ropski odnos.

Kaznena prijava za "trgovanje ljudima" podignuta je protiv hrvatske državljanke (39) i Slovenca (57), a neslužbeno je riječ o supružnicima.

Policija tvrdi da je prijavljena 39-godišnjakinja kao vlasnica poduzeća iz Kaštela zajedno s 57-godišnjakom lažno prikazala uvjete rada i zaposlila 25-godišnjeg mladića kao brodskog kuhara, a 24-godišnju djevojku kao konobaricu. 

Mladić je, kako navodi policija u kazneoj prijavi, kod njih radio od 3. lipnja do 28. srpnja 2017. a djevojka od 27. lipnja do 28. srpnja 2017. Mladić je u inkriminirano vrijeme imao 22 godine, a djevojka 21.

U tom razdoblju radili su više od 117 sati tjedno, bez stanke za odmor, a poslodavci im pritom nisu osigurali ljudske uvjete stanovanja i prehranu te su ih iskorištavali, protivno prethodnom dogovoru i pristanku, za rad na njihovom gradilištu.

Upravo je 57-godišnjak nad zaposlenicima uspostavio potpunu kontrolu, zastrašivao ih i prijetio im što je kod njih izazvalo osjećaj straha za vlastiti život i bespomoćnost, a sve kako bi iskorištavali njihov rad. 

"Prijava za kazneno djelo trgovanje ljudima podnijeta je nadležnom državnom odvjetništvu u Splitu protiv 39-godišnjakinje i 57-godišnjeg državljanina Slovenije za kojim je u tijeku potraga te se nastavlja kriminalističko istraživanje", kazala je Željka Radošević iz splitske policije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater