ZAGREB

Policija upozorava korisnike oglasnika da je u tijeku phishing kampanja

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Policija je izvijestila da je u tijeku tzv. phishing kampanja usmjerena na korisnike raznih internetskih oglasnika u kojoj počinitelji prikupljaju osobne podatke i podatke o bankovnim karticama kojima kasnije zadaju neovlaštene transakcije na raznim internetskim prodajnim mjestima u inozemstvu.

Ravnateljstvo policije je preciziralo da počinitelji, u komunikaciji s oštećenicima, najčešće koriste mobilnu aplikaciju WhatsApp putem koje prosljeđuju poveznice phishing/lažiranih mrežnih stranica tvrtki koje se bave dostavom robe.

Na taj način, dodaje Ravnateljstvo policije, prikupljaju osobne podatke i podatke o bankovnim karticama te CVV broju kartice i potom kasnije zadaju neovlaštene transakcije na raznim internetskim prodajnim mjestima u inozemstvu.

Policija je istaknula da su navedeni napadi učestali te da su o njima više puta upozoravali građane putem medija pa su savjetovali građane da ne daju tražene podatke jer je cilj pošiljatelja neovlašteno i bez ograničenja koristiti kreditne kartice građana za plaćanje putem interneta.

Ravnateljstvo policije pozvalo je na dodatni oprez, a građane koje se smatraju oštećenima savjetovali su da podnesu prijavu u policijskoj postaji u čijem postajnom području imaju prebivalište. Također, dodali su da građani mogu pročitati više o internetskim prijevarama i kako ih spriječiti na stranicama Ravnateljstva policije – Internet prijevare.

 

    
 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini