ZAGREB

Policija objavila detalje akcije u kojoj je ''pala'' skupina krijumčara droge

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Zagrebačka policija je u subotu, nakon što je Uskok da je započeo istragu nad 13-oro članom skupinom krijumčara droge, precizirala detalje akcije u kojoj je zaplijenjeno nešto više od devet kilograma kokaina, 4,2 kilograma amfetamina, 6,3 kilograma marihuane i 295 tableta MDMA.

Provedenim  kriminalističkim istraživanjem na području Policijske uprave zagrebačke, Policijske uprave krapinsko-zagorske, Policijske uprave istarske i na području Republike Slovenije provedeno je više pretraga osoba, domova i osobnih automobila kojom prilikom je pronađeno 626 grama kokaina, 3316,5 grama amfetamina,142 grama marihuana i jedna tableta droge MDMA. Uz to, pronađeno je 18398 grama paracetamola (punila za povećanje mase droge), 80,5 grama praškaste materije (punila za povećanje mase), metalna hidraulična preša s kalupima za utiskivanje, uređaj za vakumiranje i više paketa plastičnih vrećica za vakumiranje.

U pretragama su pronađene i  dvije metalne žlice i metalni skalpel s tragovima kokaina, šest digitalnih vaga za precizno mjerenje mase, plinski pištolj, više stotina komada tableta te veći novčani iznos za koji se sumnja da je protupravno stečen preprodajom droge.

Tijekom kriminalističkog istraživanja privremeno su oduzeti osobni automobili marke Renault Scenic, zagrebačkih registarskih oznaka i BMW X5 njemačkih nacionalnih oznaka, budući su u njima pronađena preuređena mjesta za skrivanje i prijevoz droge. Uz to, utvrđeno je da su članovi zločinačkog udruženja ta vozila koristili za krijumčarenje kokaina i amfetamina iz Nizozemske u Sloveniju i Hrvatsku.

Policija je dodala da su u akciji, od lipnja do rujna 2019. godine, u tri navrata u Švicarskoj, Austriji i Zadru uhićena trojica muškaraca kod kojih je, kod svakog od njih, pronađen po jedan kilogram kokaina.

Sredinom rujna 2019. na Graničnom prijelazu Cvetlin uhićen je hrvatski državljanin kod kojeg je pronađeno pet kilograma kokaina, a ujedno mu je oduzet Audi Q7 njemačkih nacionalnih oznaka u kojem je pronađeno preuređeno mjesto za skrivanje i prijevoz droge. Početkom veljače 2020. u Sloveniji je uhićen hrvatski državljanin te su pronađene tri litre amfetamina u obliku baze u konzistenciji ulja.

U veljači je u Zagrebu uhićen  hrvatski državljanin te je pronađeno 616 grama amfetamina, 11,5 kilograma manitola u prahu (punila), 7,5 litara otopine manitola, 13 digitalnih vaga za precizno mjerenje mase te je oduzet novac za koji postoji sumnja da potječe od preprodaje droge.

Devet dana kasnije u Zagrebu je uhićen još jedan hrvatski državljanin kod kojeg je  pronađeno je 3,6 kilograma marihuane. Dan kasnije, 20. veljače, u Zagrebu su uhićena još dva hrvatska državljanina kod kojih je pronađeno 245 grama amfetamina, 21 gram marihuane, 0,7 grama droge MDMA, digitalna vaga s tragovima droge i 137 grama punila.

Još dvojica hrvatskih državljana uhićena su 28. veljače u Zagrebu, a kod njih je pronađeno 2,6 kilograma marihuane, 422 grama kokaina, 294 komada tableta droge MDMA, 61 gram punila, tri digitalne vage i novac za koji postoji sumnja da potječe od preprodaje droge.

Policija je naglasila da je cjelokupnim kriminalističkim istraživanjem, unazad godinu dana,  ukupno pronađeno 9,1 kilogram kokaina, 4,2 kilograma amfetamina, tri litre amfetamina u obliku baze u konzistenciji ulja, 6,3 kilograma marihuane, 295 tableta droge MDMA, 30 kilograma punila za povećanje mase droge (paracetamol, manitol), 7,5 otopine manitola i 23 digitalne vage za precizno mjerenje mase. Pronađena su i tri automobila s preuređenim mjestima za skrivanje i prijevoz droge, metalna hidraulična preša s kalupima za utiskivanje, uređaj za vakumiranje i više paketa plastičnih vrećica za vakumiranje te značajni novčani iznos u eurima i kunama za koji se sumnja da je protupravno stečen preprodajom droge.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je 58-godišnji hrvatski državljanin organizirao zločinačko udruženje povezavši u zajedničko djelovanje sedam hrvatskih i dva slovenska državljana starosti između 25 i 53 godina. Članove ovog zločinačkog udruženja sumnjiči se da su od 19. ožujka 2019. do 6. ožujka 2020., u ukupno 21 navrat, iz Nizozemske u Sloveniju i Hrvatsku prokrijumčarili najmanje 100 kilograma kokaina i više desetaka kilograma amfetamina.

Na području Policijske uprave zagrebačke uhićeno je ukupno devet osoba, dok su istovremeno u Sloveniji uhićene dvije osobe. Po dovršenom kriminalističkom istraživanju, trinaest osumnjičenih osoba je u zakonskom roku predano pritvorskom nadzorniku dok je kaznena prijava podnesena Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Zagreb.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater