ZAGREB

MUP: Prekinimo šutnju - Ni jedna žrtva više, ni jedna žena manje!

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Prekinimo šutnju - Ni jedna žrtva više, ni jedna žena manje, poručili su u četvrtak iz MUP-a u povodu Nacionalnog dana borbe protiv nasilja prema ženama, pozivajući žrtve da policiji svakako žurno prijave svoja saznanja o nasilju i to u trenutnoj izloženosti.

Ženama koje prepoznaju znakove nasilja u obitelji iz MUP-a savjetuju da potraže pomoć, jer u Hrvatskoj postoje organizirane službe koje će im pružiti pomoć i zaštitu - policija, zdravstvene ustanove, centri za socijalnu skrb, Državno odvjetništvo, nevladine organizacije ili pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

Pozvali su ih da se na njihovoj internetskoj stranici informiraju o znakovima i posljedicama nasilja u obitelji, obvezama i procedurama postupanja policije, zaštitnim mjerama i drugim savjetima žrtvama.

"Odgovornost za sprječavanje nasilja i zaštitu žrtava sigurno je jedna od najvećih i najvažnijih odgovornosti policije, ali odgovornost leži i na čitavoj zajednici - odgovornost da se saznanje o nasilju prijavi kako bi se pokrenuo sustav podrške i pomoći žrtvi nasilja", poručili su iz MUP-a.

Pozvali su na podizanje svijesti o neprihvatljivosti svih oblika nasilja nad ženama, uključujući psihičko, tjelesno, spolno i ekonomsko nasilje, potrebu da se o tom kršenju temeljnih ljudskih prava javno govori, a da se društvo i institucije koje se time bave potiče na međusobnu bolju suradnju i aktivnost. 

Iako je posljednjih godina u Hrvatskoj postignut značajan napredak u prevenciji i suzbijanju nasilja, ističu, potrebno je i dalje uložiti  napore u tom pravcu.

U MUP-u navode da je u prvih osam mjeseci ove godine evidentirano 6,1 posto više žrtava kaznenih djela nasilja u obitelji (1223 žrtava) u odnosu na isto razdoblje prethodne godine (1153), kao i 8,2 posto više kaznenih djela koja se najčešće čine nasilničkim ponašanjem na štetu članova obitelji/bliskih osoba.

Broj ubojstava žena te njihovih ubojstava od strane bliskih osoba ove godine je u porastu. U prvih osam mjeseci od ukupno 22 ubojstva, 17 ih je počinjeno na štetu članova obitelji/bliskih osoba od kojih je 11 ubojstava počinjeno na štetu žena. Od toga su počinitelji pet ubojstava bili njihovi intimni partneri.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini