IZAŠAO IZ ISTRAŽNOG ZATVORA

HORVAT: Afera će dobiti žensko ime. Ne vraćam se u Sabor

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Bivši ministar Darko Horvat izjavio je u utorak nakon izlaska iz istražnog zatvora, kako je siguran da će afera u kojoj je osumnjičen za nezakonitu dodjelu bespovratnih poticaja 2018., zajedno s nekadašnjom pomoćnicom Anom Mandac, poprimiti 'žensko ime'.  

Rekao je i da se neće vratiti u Hrvatski sabor kao HDZ-ov zastupnik.

''Siguran sam da će afere Horvat poprimiti žensko ime. Nije fer ni korektno izlaganje nekoga tko mu je bio najbliži suradnik'', rekao je Horvat kojeg Uskok, zajedno s njegovom nekadašnjom pomoćnicom Anom Mandac sumnjiči za nezakonitu dodjelu bespovratnih poticaja 2018. u vrijeme dok je bio ministar gospodarstva.

Horvat je naglasio kako je uvjeren da ''nije napravio ništa protuzakonito'' te da će za slučaj podizanja optužnice aktivno pristupiti obrani. Najavio je i da se neće vratiti u Hrvatski sabor kao zastupnik.

''U Sabor se vratiti neću. Pola mandata gradonačelnik Preloga, pola mandata gradonačelnik Murskog Središća'', kazao je dodajući da je uzeo mogućnost 6+6, kojeg neće koristiti cijelu godinu.

Darko Horvat je izašao iz pritvora nakon što je Uskok ispitao svo troje svjedoka zbog kojih je Horvat bio zadržan u istražnom zatvoru, kako ne bi pokušao utjecati na njih.

Jednomjesečni istražni zatvor Horvatu je određen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, ali ne i opasnosti od ponavljanja kaznenog djela jer ga je na osobni zahtjev premijer razriješio dužnosti.

Njegov odvjetnik Vladimir Terešak je ranije za Hinu kazao kako mu je Horvat u zatvoru potpisao zahtjev za aktivaciju saborskog mandata. Mandatno-imunitetno povjerenstvo danas je predložilo Hrvatskom saboru da se Horvatu aktivira zastupnički mandat i da ga odmah 'zamrzne', odnosno stavi u mirovanje. Horvat bi za to vrijeme mogao koristiti povlasticu šestomjesečnog primanja plaće nakon odlaska s dužnosti. O prijedlozima MIP-a još se treba očitovati Hrvatski sabor.

Uskok Horvata sumnjiči da je 2018. zajedno s tadašnjom pomoćnicom Anom Mandac, na poticanje četvero suosumnjičenih nezakonito dodijelio 2,6 milijuna kuna bespovratnih sredstava gospodarskim subjektima za koje je bio i osobno zainteresiran.

No, Horvat je u 19. veljače na ispitivanju u Uskoku odbacio krivnju za zloporabe položaja, pri čemu je, po riječima njegova odvjetnika, aktivno iznosio obranu i odgovarao na sva pitanja.

Uz Horvata i Mandac u tom su slučaju po neslužbenim informacijama osumnjičeni su potpredsjednik Vlade Boris Milošević, državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja Velimir Žunac, ravnateljica uprave za potpomognuta područja Katica Mišković te bivši ministar Tomislav Tolušić.

Prema pisanju medija, Horvat je uhićen nakon što je njegova bivša pomoćnica Mandac na Uskoku u svome iskazu navela da su sporni poticaji dodjeljivani "po babi i stričevima". Kazala je navodno i da su ih stručne službe upozorile kako je dodjela novca mimo kriterija protivna zakonu.

Darko Horvat odbacio je njene navode, rekavši kako je samo potpisivao dokumente koje mu je donosila Mandac.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini