ZAGREB

Dvoje Kineza u prtljažniku automobila ušlo iz Srbije, otkriveni tek pred Slovenijom

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Kineskinja Yinxiong Han koja je sa sunarodnjakom Lyu Xiucou u prtljažniku automobila ilegalno ušla u Hrvatsku iz Srbije da bi bili otkriveni tek pred ulaskom u Sloveniju, prebačena je u Prihvatni centar za strance do provođenja odluke o protjerivanju u Kinu ili, uz njen pristanak, u neku drugu zemlju.

Odlukom Upravnog suda u Zagrebu potvrđeno je rješenje Postaje granične policije Bregana o protjerivanju Kineskinje koja je, kako se ističe u sudskoj odluci, ''preko nepoznatog graničnog prijelaza'' 27. prosinca oko 13 sati sa svojim sunarodnjakom u prtljažniku osobnog vozila ilegalno ušla iz Srbije u Hrvatsku.

Kako se ističe, istog su dana nakon nekoliko sati vožnje stigli na nepoznato mjesto u Hrvatskoj gdje su ih čekala dva vozača nakon čega su ušli u prtljažnik, prema svemu sudeći, drugog automobila i nastavili putovanje do granice sa Slovenijom gdje ih je na Bregani oko 19 sati zaustavio i u prtljažniku pronašao hrvatski policajac.

Tijekom saslušanja utvrđeno je da je kineska državljanka još krajem listopada prošle godine došla u Beograd gdje je sa svojim ''agentom'' dogovorila prebacivanje u Italiju preko Hrvatske. Taj ''aranžman'' trebao je biti plaćen nakon dolaska u Italiju, a prilikom policijskog privođenja ustanovljeno je da kod sebe ima samo 20 eura.

Kako u policiji ističu, ''individualnom procjenom u skladu s pravilom razmjernosti'' utvrđeno je da se boravak do njezinog prisilnog udaljenja iz Hrvatske ne može osigurati primjenom blažih mjera – pologom isprava ili putnih karata i financijskih sredstava te joj je u ''svrhu ograničenja slobode kretanja'' do protjerivanja bio određen smještaj u Prihvatnom centru za strance na najkraće moguće vrijeme, a najduže do jednog mjeseca.

''Imajući u u vidu da je državnu granicu prešla nezakonito sakrivena u prtljažniku automobila, ocijenjeno je da se pologom putne isprave ne bi postigla svrha, jer navedeno strankinju ne bi spriječilo u ponovnom pokušaju nezakonitog prelaska granice s namjerom odlaska u Italiju'', ističe se u rješenju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater