SPLIT

Dvojac optužen da je utajom poreza oštetio državni proračun za deset milijuna kuna

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Splitsko općinsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv 33-godišnjaka i 45-godišnjaka, zbog sumnje da su kao članovi uprave tvrtke u stečaju koja se bavi građevinarstvom utajom poreza oštetili državni proračun za oko deset milijuna kuna.

Iz tog tužiteljstva u petak su objavili kako prvookrivljenog 33-godišnjaka sumnjiče da je od početka svibnja do kraja prosinca 2019. te od početka siječnja do srpnja 2020. u Splitu privređivao na način da proračunu uskrati plaćanje znatnih iznosa za porezne obveze.

U poslovnim knjigama tvrtke neistinito je evidentirao ulazne račune dobavljača više trgovačkih društava u milijunskim iznosima, iako je bio svjestan da navedene isporuke između tih poslovnih subjekata nikada nisu obavljene niti su između njih ikada obavljena plaćanja.

Optužen je da je na taj način u prijavama PDV-a neosnovano iskoristio pretporez u iznosu ?većem ?od ?pet milijuna kuna, u protuvrijednosti ?većoj ?od 686? tisuća? eura, te pretporez u iznosu ?većem ?od ?pet milijuna kuna, protuvrijednosti ?većoj od? 775? tisuća eura, čime je oštetio proračun za navedene iznose?, stoji u optužnici.

Drugookrivljenog 44-godišnjaka tereti se da je od srpnja do kraja prosinca 2020. u poslovnim knjigama tvrtke neistinito evidentirao ulazne račune dobavljača više trgovačkih društava u milijunskom iznosu, kao i da je na osnovu neistinitih podataka u prijavama PDV-a neosnovano iskoristio pretporez u iznosu ?većem ?od ?pet milijuna kuna, odnosno više od 775? tisuća eura.

U optužnici se navodi kako je 33-godišnjak od početka svibnja 2019. do srpnja 2020. godine, a 44- godišnjak od  srpnja do kraja prosinca 2020., nisu vodili dnevnik, glavnu knjigu, knjigu ulaznih i knjigu izlaznih računa te pomoćne evidencije koje su dužni voditi, te su na taj način onemogućili preglednost poslovnih događaja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum