ZAGREB

Branitelj Lovrić Merzel predložio saslušanje novih svjedoka

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Čedo Prodanović, branitelj bivše sisačko-moslavačke županice Marine Lovrić Merzel optužene za niz zlouporaba i pogodovanja, predložio je u utorak da Županijski sud ispita još desetak svjedoka na okolnost je li bivša županica službenom karticom plaćala privatne ili službene troškove.

Prodanović je predložio i da se od Erste banke pribave izvješća o tome kome su slana izvješća o računima iz kojih se, prema tvrdnjama branitelja bivše županice, vidi što je točno plaćeno.

Uskok se usprotivio Prodanovićevim dokaznim prijedlozima o kojima će sudsko vijeće odlučiti do iduće rasprave zakazane za 14. prosinca. Ukoliko sudsko vijeće, kojim predsjeda sudac Vjeran Blažeković, odbije Prodanovićeve prijedloge, slijedi iznošenje završnih riječi tužiteljstva i obrane.

Prije iznošenja novih dokaznih prijedloga, svoju obranu iznijeli su nećak bivše županice Dalibor Rožanković i Bernard Popec, vlasnik auto-kuće Popec čija je zgrada prodana Sisačko-moslavačkoj županiji.

Rožanković je u svojoj obrani rekao da je na zahtjev Uskoka provedeno financijsko vještačenje koje je utvrdilo da je imao dovoljno sredstava da kupi stan za kojeg ga tužiteljstvo tereti da je kupljen novcem kojeg je Lovrić Merzel dobila kao mito od Željka Žužića kako bi se prikrilo da je stvarni vlasnik bivša županica.

Popec je, iznoseći obranu, naglasio da je u optužnici jedino neosporna činjenica da je županija od njega kupila zgradu njegovog autosalona za 9,8 milijuna kuna, a negirao je dio optužnice koja ga tereti da je utjecao na Lovrić Merzel da županija donese odluku o kupnji te zgrade.

Bivšoj županici stavlja se na teret da je suprotno odluci županije da se Zavod za hitnu medicinu gradi na drugoj lokaciji poduzela sve kako bi osigurala da po znatno višoj cijeni kupi nekretninu od suoptuženog Brenarda Popeca.

Prostor na kojem je bio auto salon, po tvrdnjama tužiteljstva, osim što je bio preplaćen, nije bio adekvatan za potrebe zavoda pa je županija, nakon zaključivanja ugovora o kupoprodaji nekretnine za 9,8 milijuna kuna, za dodatne radove na prenamjeni platila oko 1,4 milijuna kuna. Pritom je na ime razlike između plaćene i stvarne vrijednosti nekretnine Popecevoj tvrtki pribavljena korist od oko 4,1 milijun kuna, dok je županija oštećena za 5,6 milijuna kuna.

Niz optužbi za dugogodišnju korupciju

Lovrić Merzel se tereti i da je od poduzetnika Željka Žužića krajem kolovoza 2011. uzela 100.000 eura mita kako bi mu, bez obzira na druge zainteresirane kupce, osigurala stjecanje poslovnih udjela u tvrtki Ceste Sisak, koje je prethodno Županijska skupština odlučila prodati. Primanje mita pokušala je potom prikriti kupnjom i uređenjem stana u Zadru upisanog na njezina suoptuženog nećaka Dalibora Rožankovića, koji je znao da je novac stečen korupcijom.

Bivšu županicu Uskok tereti i zbog neosnovanog plaćanja savjetnika, odnosno da je od lipnja 2009. do travnja 2014. donijela više odluka o imenovanju članova Savjeta županice, za što im je isplaćivana mjesečna naknada od 5000 kuna neto, iako su oni za te poslove primali plaću, čime je županijski proračun oštećen za više od šest milijuna kuna.

Osim toga, Lovrić Merzel je s vijećnicima, prijateljima i rodbinski povezanim osobama zaključivala ugovore o djelu, iako je znala da se ugovoreni poslovi i usluge neće izvršavati jer Županija za njihovo obavljanje nije imala nikakve potrebe. Tim osobama je pribavljena korist od ukupno oko 360.000 kuna, dok je županija oštećena za oko 673.000 kuna.

Uskok sumnja i da je županija po nalogu bivše županice od 2005. do kraja 2013. u više navrata plaćala troškove jela i pića na raznim sastancima, privatnim ručkovima i proslavama rođendana te troškove hrane za privatne potrebe, čime joj je pribavljena korist od oko 60.000 ku na, dok je županija oštećena za 326.000 kuna. Terete ju i da je od 2005. do 2013. službenim karticama plaćala privatne troškove hrane, pića i goriva, čime je županiju oštetila za 165.000 kuna.

Uskokovom optužnicom su uz Lovrić Merzel, Žužića, Popeca i Rožankovića, obuhvaćeni predsjednik Nadzornog odbora Cesta Sisak Silvijo Kobešćak i bivši čelnik Hrvatskih šuma Zvonko Rožić, koji se poput Željka Žužića također nagodio s tužiteljstvom.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini