JASTREBARSKO

Božinović: Vježba potvrdila uspješnost jačanja sustava civilne zaštite

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Potpredsjednik vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović ocijenio je da je terenska pokazna vježba ''Jastrebarsko 2020'' potvrda uspješnosti u jačanju sustava civilne zaštite i opremanju svih njegovih sastavnica.

''Danas smo vidjeli koliko je važno ulagati u sustav civilne zaštite. Tekuća godina nas je upozorila na činjenicu da moramo stalno nadograđivati postojeću opremu i kapacitete'', kazao je Božinović.

Ministar je naglasio da je MUP povukao značajna sredstva iz fondova Europske unije radi jačanja sustava domovinske sigurnosti. Dodao je i da će resorno ministarstvo nastaviti s opremanjem svih sastavnica MUP-a.

Govoreći o prikazanoj opremi, Božinović je pojasnio da je primarna svrha nabavljene tehnike traganje i spašavanje u slučaju zrakoplovnih nesreća na teritoriju Republike Hrvatske, uključujući i teritorijalne vode, dok je sekundarna svrha opreme traganje i spašavanje u uvjetima urbanih nesreća poput potresa i klizišta.

''U recentnom razdoblju se pokazalo koliko je bitno imati uvježbane ljude i kvalitetnu opremu. Važno je i nadalje raditi na uvježbanosti Državne interventne postrojbe civilne zaštite koja je dokazala i dokazat će svoju profesionalnost u stručnost u pravovremenom, fleksibilnom i kvalitetnom reagiranju kako bi zaštitili živote naših građana'', zaključio je Božinović.

Tema vježbe je bila prezentacija i uvježbavanje rada s novonabavljenom opremom za spašavanje u slučaju pada zrakoplova te prezentacija operativnih sposobnosti prilikom spašavanja putnika iz srušenog zrakoplova.

Riječ je opremi vrijednoj više od 11 milijuna kuna koja je nabavljena iz tzv. rutnih naknada kojoj Hrvatskoj uplaćuje Europska organizacija za sigurnost zračne plovidbe (EUROCONTROL).

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of