ZAGREB

Božinović: Potvrđeno partnerstvo i uzajamno povjerenje građana i policije

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u subotu je na zagrebačkom Jarunu, gdje je uz brojne posjetitelje svečano obilježen Dan policije, izjavio kako je i na ovaj način potvrđeno partnerstvo i uzajamno povjerenje građana i policije.

U sklopu obilježavanja Dana policije, potpredsjednik Vlade Božinović i ravnatelj policije Nikola Milina obišli su Taktičko-tehnički zbor policije te sudjelovali na centralnoj svečanosti "ZaPLAVImo JARUN zajedno". 

Ministar je pritom istaknuo kako je tim Danom otvorenih vrata policija predstavila cijeli spektar poslova kojima se bavi, a kojima je u službi građana u zaštiti javnog reda i sigurnosti.

Prilika je to, dodao je, i pokazati opremu koja je nabavljena i koju u svom radu, u skladu s modernim tehnologijama, koristi policija te sve ono za što su se policajci obučavali.

Novinare je zanimalo zaslužuju li policijski službenici povišicu na plaću, odnosno povećanje osnovice koje traže, na što je Božinović odgovorio kako je osobno uvijek za to da policajci dobiju veće plaće, napominjući kako su, otkad je ministar, povećavane u nekoliko navrata.

"S tim da smo startali sa time da policajcima, kojima su prije našeg mandata smanjene plaće, plaće vratimo na početne pozicije. Dakle, mi nismo krenuli sa nulom", poručio je.

U GSV-u traju razgovori o povećanju plaća policajcima

Dodao je kako u ovom trenutku traju razgovori sa socijalnim partnerima u Gospodarsko-socijalnom vijeću vezano uz plaće policajaca, u čemu glavnu riječ vode Sindikat policije Hrvatske i Nezavisni sindikat policajaca Hrvatske.

Na pitanje znači li to da policajci mogu računati na 8-postotno povećanje, ministar je odgovorio: "Onoliko koliko se bude moglo", izrazivši uvjerenje da će se u Vladi i sindikatima "naći negdje gdje u ovom trenutku možemo govoriti o onome što je maksimalno moguće".

Ravnatelj policije Milina ustvrdio je da je hrvatska policija danas rame uz rame sa svim europskim i svjetskim policijama.

Tome, naglasio je, svjedoče i brojne operativne i međunarodne akcije, navodeći kako je u zadnjih nekoliko godina procesuirano čak 150 zločinačkih organizacija iz raznih sfera kriminalistike.

Nakon dvogodišnje stanke zbog pandemije, ove je godine nastavljeno druženje građana i 'plavaca' na Jarunu, gdje su posjetitelji mogli vidjeti opremu i vozila svih ustrojstvenih jedinica policije, uz prevrtanje vozila u simulatoru, okušati se kao forenzičari, sudjelovati u improviziranom očevidu te doznati kako i sami mogu postati dio 'plavaca'.

Održana je i pokazna vježba napada na štićenu osobu, vježbe borilačkih vještina, kao i tradicionalna utrka građana i policije, a u natjecanje su bili uključeni i najmlađi posjetitelji.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum