VUKOVAR

Božinović: Policija itekako angažirana glede sigurnosti prometa, no to je širi fenomen

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Ministar Davor Božinović izjavio je u utorak da je policija itekako angažirana glede sigurnosti u prometu, no to je puno širi fenomen, komentirajući stanje sigurnosti u prometu u kontekstu nekoliko teških nesreća sa smrtnim posljedicama proteklog vikenda, a napose jučerašnju kod Vinkovaca.

 Prema izvješću MUP-a  policijski službenici su prošlog vikenda od 1. do 3. studenoga, u nadzoru cestovnog prometa u cijeloj Hrvatskoj utvrdili ukupno 3.491 prekršaj, a u razdoblju od 30. listopada do 3. studenoga na hrvatskim prometnicama dogodilo se osam prometnih nesreća u kojima je poginulo 12 osoba. Osim toga jučer prijepodne u sudaru dva automobila na cesti Ostrovo-Tordinci, kod Vinkovaca poginulo je dvogodišnje dijete, dok su četiri osobe ozlijeđene, među njima i petogodišnja djevojčica.

 „Hrvatska policija itekako je angažirana kada je u pitanju sigurnost prometa na cestama, provode se stalno akcije nadzora prometa, (…), međutim, promet je puno širi fenomen nego usko fokusirana problematika s kojom bi se trebala baviti policija“, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Božinović u Vukovaru.

 Naglasio je kako policija ne održava ceste, ne određuje dopuštenu brzinu na prometnicama. Također policija nema, osim obvezne edukacije, ni prevelik utjecaj na ono što se o prometu može naučiti kod kuće, a onda i u svim stupnjevima odgojno obrazovnog procesa.

 „Vidjeli ste po strukturi prometnih nesreća da su to mahom mladi ljudi, bilo ih je i bez prava na upravljanje osobnim vozilima, bez dozvola, dakle to su sve ponašanja i problemi na koje policija može djelovati samo represivno", rekao je ministar Božinović na upite novinara nakon potpisivanja Ugovora o početku obnove zgrade  Interventne policije Vukovarsko-srijemske županije u Vukovaru.

 Podsjetio  je da je od 1. kolovoza na snazi dopunjeni Zakon o sigurnosti na cestama koji je donio rezultate pa je u 2019. godini ipak 12 posto manje smrtno stradalih nego godinu ranije, a manje je i prometnih nesreća.

 

Posebni policijski timovi za kriminalističke istrage ratnih zločina

 Potpredsjednik Vlade ministar Božinović komentirao je i problematiku procesuiranja ratni zločina, rekavši da se kao i svi ljudi dobre volje, kao i svi članovi hrvatske Vlade, neće osjećati dobro dok institucije ne otkriju počinitelje kaznenih djela vezano za ratne zločine.

 „Činjenica je da se hrvatska policija u posljednje dvije godine organizirala; imamo posebne timove i po potrebi ojačavamo dodatnim službenicima koji se bave kriminalističkim istraživanjem vezanim za ratne zločine“, dodao je.

  Božinović je naglasio da, koliko je informiran, provode se istraživanja u nekoliko smjerova koja bi mogla uroditi novim kaznenim progonima, a pojačao se i kontakt s lokalnim stanovništvom vezano za cijeli kompleks kaznenih djela ratnih zločina, ali i nestalih osoba iz Domovinskog rata.

 Na pitanje o suradnji Hrvatske s Beogradom u razotkrivanju ratnih zločina tijekom velikosrpske agresije, istaknuo je kako je to stvar policijskog rada i da, kao ministar, o tome ne može govoriti jer to nije linija kojom ministar rukovodi.

 „No potičem policiju da koristi sve moguće kanale komunikacije koji mogu pomoći u razotkrivanju počinitelja kaznenih djela. Mislim da sigurno postoji prostor za napredak u suradnji. S povećanom učinkovitošću naše policije stvarat ćemo pritisak i utjecati i na druge policije da s nama moraju surađivati“, rekao je ministar Božinović.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini