po tjeralici

Uhićena Anna Maria Radić, Josipi Rimac je "sredila" stan

| Autor: Hina
(Snimio Sanjin Strukić/Pixsell)

(Snimio Sanjin Strukić/Pixsell)


Zagrebačka policija uhitila je bivši šeficu Uprave za područja od posebne državne skrbi Annu Mariju Radić za kojom je bila raspisana tjeralica, nakon što je osuđena jer je bivšoj kninskoj gradonačelnici i državnoj tajnici Josipi Pleslić, nekada Rimac, nezakonito omogućila dobivanje stana u Kninu.

Anna Maria Radić uhićena je, prema pisanju medija, u ponedjeljak navečer na području zagrebačkog naselja Borovje na temelju tjeralice raspisane prošloga tjedna nakon što je sutkinja izvršenja zagrebačkog Županijskog suda policiji dala nalog da nekadašnju dužnosnicu pronađe na njezinoj kućnoj adresi na zagrebačkoj Trešnjevci.

Mediji ističu da je sutkinja izvršenja izdala nalog za raspisivanje tjeralice "s mjerom-uhititi" nakon što je policija u nekoliko navrata nije pronašla radi sprovođenja u zatvor u Remetincu gdje treba odslužiti jednogodišnju zatvorsku kaznu.

Vrhovni sud je u ožujku 2021. preinačio raniju presudu zagrebačkog Županijskog suda iz 2017. kojom je godinu dana zatvora Anna Mariji Radić zamijenjeno radom za opće dobro.

Najviši sud smatra da je za potpuno ostvarenje svrhe kažnjavanja nužno da Radić tu kaznu izdržava obzirom na visinu pribavljene koristi i nanesene štete državnom proračunu, nanesenu štetu ugledu rada službe i dovođenja u pitanje povjerenja građana u zakonitost i pravilnost postupka stambenog zbrinjavanja na područjima od posebne državne skrbi.

Uz to, najviši sud smatra da je Radić iskazala upornost pri počinjenju kaznenog djela uz potpuni izostanak kritičnosti.

Uskok obustavio istragu protiv Rimac zbog stana

Bivša ravnateljica Uprave za područja posebne državne skrbi nekadašnjeg Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva Anna Maria Radić je bila optužena da je obitelji bivše kninske gradonačelnice na štetu državnog proračuna, pribavila nekretnine vrijedne više od 548.000 kuna.

Optužnica protiv Anne Marie Radić podignuta je u siječnju 2016. godine, a Uskok je tada izvijestio da je obustavio istragu protiv Rimac i njezinog supruga koje su sumnjičili za poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti pri stjecanju stambenog prostora.

Tužiteljstvo je pojasnilo da je istragu protiv Rimac i supruga obustavilo jer “nije utvrđeno postojanje relevantnog stupnja sumnje da bi počinili kaznena djela poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti”.

Bivša političarka kasnije optužena zbog drugih afera

No, Uskok istovremeno nije odustao od progona Anne Marie Radić koja je optužena da je samoinicijativno pogodovala obitelji bivše kninske gradonačelnice. Uskok je tvrdio da je od sredine 2008. do kraja 2009. protivno odredbama Zakona o područjima posebne državne skrbi “poduzela niz protuzakonitih radnji kojima je obitelji gradonačelnice Grada Knina, osim stambenog prostora površine 126,28 četvornih metara, omogućila neosnovano stjecanje vlasništva nad još dvije etažirane stambene jedinice u istoj zgradi u Kninu, površine 128,68 četvornih metara”.

Tijekom suđenja Radić je tvrdila da nije kriva, a nepravomoćna presuda zagrebačkog Županijskog suda je objavljena 1. lipnja 2017., dan nakon drugog kruga lokalnih izbora na kojima se Rimac ponovno natjecala za kninsku gradonačelnicu.

Josipa Rimac je u međuvremenu optužena u aferi Vjetroelektrane i u postupku koji je proistekao iz te afere, uključujući namještanje državnih ispita, sređivanje dodjele potpora za područja naseljena nacionalnim manjinama te pogodovanje izmjenama uvjeta za zakup državnog zemljišta za uzgoj stoke na krškim pašnjacima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini