gospodarski kriminal

Nova prijava zbog pronevjere 24 tisuće eura na Ekonomskom fakultetu u Rijeci

| Autor: Hina
(Snimio: Mateo Levak)

(Snimio: Mateo Levak)


Policija je, nakon što nedavno prijavila deset osoba s Ekonomskog fakulteta u Rijeci, podnijela novu kaznenu prijavu protiv četvero osumnjičenih, od kojih su troje djelatnici fakulteta, zbog sumnje da su na štetu Europskog fonda za regionalni razvoj i državnog proračuna pronevjerili 24.000 eura.

Ne navodeći njihova imena ni naziv visokoškolske ustanove, iz policije su priopćili da su u nastavku kriminalističkog istraživanja gospodarskog kriminaliteta kazneno prijavljene tri osobe s Ekonomskog fakulteta u Rijeci, od kojih je jedna prijavljena i ranije te savjetnica na projektu. 

Troje djelatnika fakulteta (36, 40 i 43 godine) sumnjiči se za zlouporabu položaja i ovlasti jer su prekoračili ovlasti fiktivno angažirajući 40-godišnjakinju za usluge savjetovanja pri izradi međunarodnog projekta. Iako tražene usluge nije obavila isplaćeno joj je oko 9300 eura.

Uz to, 43-godišnjak i savjetnica se sumnjiče i za zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju. On je dogovorio usluge savjetovanja pri izradi prijava za druge projekte te je savjetnici isplaćeno oko 14.600 eura iako nije ispunila dogovorene obveze.

Time su, sumnja policija, oštećeni visokoškolska ustanova, odnosno državni proračun.

Ukupno 13 prijavljenih za štetu od 400.000 eura

Prema objavljenim podacima u tom je slučaju do sada kazneno prijavljeno 13 osoba. Policija je 8. veljače podnijela kaznenu prijavu protiv bivšeg dekana Alena Hosta (48) i još devet osoba zbog protupravnih isplata i krivotvorenja kojima su ustanovu i državni proračun oštetili za najmanje 384.000 eura.

Uprava Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci istaknula je tada da su, prema raspoloživim informacijama, moguća kažnjiva djela malverzacija na fakultetu počinjena u razdoblju prije mandata sadašnje uprave.

Policija je ranije izvijestila kako sumnja da je dekan od 2018. do 2022. neosnovanim i protupravnim isplatama novca s računa ustanove te krivotvorenjem službene i poslovne dokumentacije počinio sedam kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti i dva krivotvorenja službene ili poslovne isprave.

Za ista nedjela osumnjičeno je šest hrvatskih državljanki te tri hrvatska državljana od 35 do 58 godina, koji su u dogovoru s osumnjičeni i prema njegovim nalozima provodili protuzakonita postupanja na štetu ustanove u kojoj djeluju kao nastavno i tehničko osoblje. Time su ustanovi u kojoj rade i državnom proračunu prouzročili materijalnu štetu od najmanje 384.000 eura, naveli su iz policije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of