crna gora

Identificirane osobe koje su iskopale tunel do Višeg suda

| Autor: Hina
(Foto Vlada CG-e)

(Foto Vlada CG-e)


Tunel do depoa Višeg suda u Podgorici kopali su uglavnom državljani Srbije, koji su identificirani, a imali su i pomagače iz Crne Gore, rekao je petak ministar unutarnjih poslova Crne Gore Filip Adžić, na konferenciji za novinare sazvanoj u povodu tog slučaja koji je uzdrmao crnogorsko pravosuđe.

Adžić je rekao da je istragom otkriveno da su u tom kaznenom djelu sudjelovali državljani Srbije: Veljko Marković (32), Milan Marković (53), Dejan Jovanović (30) i Vladimir Erić (32), te je istodobno objavio njihove fotografije.   

“Protiv te četvorice identificiranih podnesene su kaznene prijave, kao i protiv dvije nepoznate osobe. Također vjerujemo da su imali još najmanje pet suradnika”, rekao je Adžić istaknuvši da postoji određena povezanost ove kriminalne organizacije s jednom osobom iz Višeg suda i pripadnicima jedne crnogorske kriminalne organizacije koji su trenutno u zatvoru. 

Iako je Adžić odbio izravno reći o kojoj se kriminalnoj skupini radi, vjeruje se da je u pitanju takozvani Kavački klan, čiji se jedan od vođa, Slobodan Kašćelan, nalazi u pritvoru u Podgorici. 

Crnogorski ministar unutarnjih poslova pojasnio je također da su osumnjičeni napustili Crnu Goru 11. rujna, kada je u medijima objavljeno da je došlo do provale u Viši sud. 

Crnogorska policija sredinom rujna otkrila je 30 metara dug tunel koji je vodio od podruma jedne stambene zgrade do zgrade Višeg suda u Podgorici, sudske institucije nadležne za najteže kriminalne slučajeve. 

U depou suda, dokle je vodio tunel, čuva se stotine tisuća dokaza iz brojnih sudskih procesa, a među kojima su i droga i oružje.  

Popisom je utvrđeno da je iz depoa nestalo 17 komada oružja, ali policija sumnja da su na taj način kriminalci pokušali sakriti pravi razlog provale u Viši sud.  

Tijekom istrage je dio službenika suda testiran na poligrafu, dok je jedna osoba odbila testiranje.  

Slučaj tunel uznemirio je cjelokupno crnogorsko pravosuđe, a tražene su i ostavke čelnika crnogorskog sudstva i policije, koja osigurava sudske institucije u Crnoj Gori.   

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter