računalna prijevara

Naivni ulagači u kriptovalute prevareni za 6.500 eura

| Autor: Hina
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Dvojica prevarenih ulagača koji su željeli zaraditi na kriptovalute ostali su bez 6.500 eura pa trogirska policija pokušava pronaći počinitelje te računalne prijevare.

U policiji se doznaje da je u prvom slučaju prijevaru prijavio 48-godišnjak kojeg je nepoznati prevarant doveo u zabludu da ulaže u kriptovalutu, da je ostvario dobitak i u svrhu isplate zarade zatražio od oštećenog da ustupi osobne podatke. Nedugo potom 48-godišnjaku je s računa skinuto gotovo tri i pol tisuće eura. 

Na isti način oštećen je i 75-godišnjak koji je također prijavio da ga je nepoznata osoba putem lažne platforme za ulaganja u kriptovalute dovela u zabludu navodeći ga na lažne stranice nakon čega je dobio poruku da slijedi isplata zarade. I on je pogriješio i ustupio osobne podatke nakon čega mu je s računa skinuto gotovo tri tisuće eura.

Kako ne bi postali žrtvom takvog ili sličnog kaznenog djela policija upozoravaju građane da budu vrlo oprezni kada svoje osobne podatke ustupaju nepoznatim osobama i da ne dijele kartični pin ili lozinku za online bankarstvo.

Dodaju da u cilju informiranja i savjetovanja građana o sigurnosti na internetu i posebno računalnim prijevarama Policijska uprava splitsko-dalmatinska provodi projekt naziva SafetyNet-Bitka za sigurnost jer žele da ova godina bude godina sigurnijeg interneta u županiji.

"Jedan od ciljeva ovog preventivnog projekta je osvijestiti građane o realnoj opasnosti i izloženosti kaznenim djelima iz domene računalnog kriminaliteta", poručila je policijska glasnogovornica Antonela Lolić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom