ZAGREB

Vojna policajka uvjetno osuđena zbog fotografija potresom oštećene zgrade MORH-a

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na uvjetnu kaznu od sedma mjeseci zatvora zagrebački Županijski sud osudio je vojnu policajcu koja je krajem 2020. fotografirala oštećenja od potresa na sjedištu Ministarstva obrane (MORH) zbog čega ju je državno odvjetništvo optužilo za odavanje tajnih podataka.

Sporne fotografije vojnikinja je snimila dan nakon potresa u Petrinji krajem prosinca 2020. Mobitelom je fotografirala zaslon monitora na kojem se reproducirala snimka nadzornih kamera koje su prikazivale unutrašnjost porte sjedišta Ministarstva obrane, značajno oštećene u potresu.

Potom je poslala fotografiju članovima obitelji i čistačici zaposlenoj u MORH-u, što nije smjela učiniti s obzirom na tajnost podataka iz nadzornog sustava MORH-a čije snimke imaju stupanj tajnosti 'ograničeno'. 

Na suđenju je priznala što joj se stavlja na teret i izrazila žaljenje tvrdeći kako nije bila svjesna nezakonitosti svojeg čina. No, sud ju je ipak osudio na sedam mjeseci uvjetnog zatvora u koji neće ići ako u dvije godine ne ponovi kazneno djelo.

Upravo je takvu kaznu predložilo Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu koje je optužnicu protiv djelatnice MORH-a. podignulo 9. prosinca 2022., na temelju rezultata provedenog istraživanja.

Ne navodeći identitet okrivljenice, tužiteljstvo je ranije izvijestilo da je u optužnici predloženo da joj se izrekne kazna u okviru propisanih zakonskih odredbi.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini