OSIJEK

Bivši načelnik Čeminca ponovno na meti istražitelja

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Bivši načelnik baranjske općine Čeminac Zlatko Pinjuh u četvrtak se ponovno našao na meti istražitelja policije i Uskoka koji su pretresali prostorije koje koristi Pinjuh, ali i još neki suosumnjičenici.

Među ostali, pretraživana je Pinjuhova kuća u baranjskom mjestu Grabovac, ali i knjigovodstveni servis njegove nevjenčane supruge u Osijeku.

Pinjuh je krajem listopada 2022. pušten iz istražnog zatvora u kojem je u travnju završio zbog sumnje da je zlouporabio položaj na štetu općine. Uhićen je 21. travnja u istrazi kojom su obuhvaćeni i njegovi sinovi Marko i Ivan, zaposlenica općine zadužena za knjigovodstvo te zaručnica njezina sina.

Uz ostalo, Pinjuh je osumnjičen da je kao načelnik Čeminca zatražio od dvoje zaposlenika općine da, kao svjedoci u kaznenom postupku koju se vodi protiv njega, lažno iskazuju u njegovu korist te im prijetio otkazom ukoliko to ne učine.

Tužiteljstvo ga tereti i da je 28-godišnjakinji, inače zaručnici sina 51-godišnjakinje koja je načelnikova izvanbračna supruga, omogućio subvencioniranje stambenog kredita za kupnju stana, naloživši da joj se isplaćuje iznos u visini 75 posto mjesečne rate kredita.

Uskok je u siječnju 2021. pred osječkim Županijskim sudom podigao optužnicu protiv tadašnjeg načelnika Pinjuha, njegovih sinova Marka i Ivana te još dvije osobe, zbog zlouporaba u sufinanciranju stambenih kredita Pinjuhovim sinovima, kojima je općina navodno oštećena za više od 231 tisuću kuna.

Nakon što je u lipnju 2022. podnio ostavku na dužnost načelnika kako bi izašao iz pritvora, na izvanrednim izborima u rujnu za novog načelnika Čeminca izabran je nezavisni kandidat Danijel Rešetar, ali Pinjuhova Hrvatska narodna lista i dalje ima većinu u Općinskom vijeću s devet od ukupno 14 vijećnika.

Vlada je sredinom veljače imenovala povjerenicu za Čeminac i raspustila Općisko vijeće jer nije donijelo proračun ili odluku o privremenom financiranju. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater