ZAGREB

Optuženi granični policajci zbog odavanja potraga MUP-a, SIS-a i Interpola

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Uskok je optužio dvojicu graničnih policajaca da su zainteresiranima, uglavnom državljanima Srbije, Crne Gore i BiH, za dogovoreni novac nabavljali podatke o raspisanim potragama MUP-a, Schegenskog informacijskog sustava (SIS) i Interpola te omogućavali nezakonit boravak u EU.

Iz Uskoka su u srijedu priopćili kako su pred Županijskim sudom u Zagrebu podigli optužnicu protiv osmero okrivljenika (1968., 1980., 1983., 1971., 1966., 1973., 1979., 1982.).

Sumnjiče ih zbog zločinačkog udruženja, davanja i primanja mita, pomaganja u davanju mita, zlouporabe položaja i ovlasti te pomaganja i poticanja na zlouporabu i ovlasti, sve počinjeno u sastavu zločinačkog udruženja, te poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti.

Prvookrivljenom se optužnicom stavlja na teret da je u Hrvatskoj i Sloveniji u zajedničko djelovanje povezao dvojicu policajaca iz Postaje granične policije Macelj, drugu dvojicu te više zasad nepoznatih policajaca iz Slovenije.

Sve to s ciljem da zainteresiranima pribave i daju im na korištenje službeno neobjavljive podatke MUP-a o raspisanim potragama te drugim policijskim mjerama i radnjama, a kako bi državljanima izvan EU omogućili boravak na području Schengenskog prostora, evidentirajući fiktivne prelaske granice.

Zainteresirane osobe, uglavnom državljani Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, među kojima su i trojica optuženih, za to su im plaćale dogovorene novčane svote.

Prvookrivljeni je od njih dobivao podatke o osobama za koje je u MUP-ovim bazama podataka potrebno izvršiti tražene provjere, kao i putne isprave koje je potrebno skenirati, ili u koje je potrebno otisnuti štambilje granične policije o ulazu i izlazu iz države.

Potom je te podatke dostavljao dvojici graničnih policajaca koji su obavljali tražene provjere u bazama podataka s kojima raspolaže granična policija, a koje su mu po 'obavljenom poslu' dostavljali natrag, da bi ih on potom prosljeđivao naručiteljima.

Obojica su, tvrde u Uskoku, evidentirali prelaske državne granice osoba koje u stvarnosti nisu pristupile graničnom prijelazu, pri čemu je prvi to činio unosom podataka u evidencije Nacionalnog informacijskog sustava za upravljanje državnom granicom, a drugi otiskivanjem štambilja granične policije o ulazu i izlazu iz države u dostavljene putne isprave.

Istovremeno su navedeno činili i zasad nepoznati policijski službenici sa slovenskog graničnog prijelaza, koje je prvookrivljeni prethodno angažirao u tu svrhu za novčanu naknadu.

Na opisani način okrivljenici su državljanima zemalja izvan EU omogućili boravak na području članica Schengenskog prostora, a većem broju neovlaštenih osoba omogućili su nezakonito pribavljanje podataka pohranjenih u nacionalnim bazama podataka MUP-a, Schengenskog informacijskog sustava i Interpola.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter