VUKOVAR

Trojac utajom poreza i drugim zlouporabama oštetio proračun za 3,5 milijuna eura

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Dvojicu mađarskih i jednog srbijanskog državljanina vukovarsko-srijemska policije osumnjičila je da su, opravljajući tvrtkama u Slavoniji, utajom poreza i drugim financijskim zlouporabama hrvatski državni proračun oštetili za oko 3,5 milijuna eura.

Iz policije su u petak objavili kako su istragom utvrdili da su spomenuta trojica počinili više kaznenih djela utaje poreza ili carine, krivotvorenja službene i poslovne isprave, povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga te povrede dužnosti u slučaju gubitka, prezaduženosti ili nesposobnosti za plaćanje.

Izvidima su potvrdili kako su dvojica mađarskih državljanina u Vukovarsko-srijemskoj, a srbijanski u Osječko-baranjskoj županiji tijekom 2018. i 2019. tvrtkama upravljali tako što su lažno prikazivali njihove poslovne događaje.

Ne poštujući računovodstvena i knjigovodstvena pravila, nevjerodostojno su ih knjižili i prikazivali u svojim poslovnim knjigama, sve s ciljem da svojim tvrtkama pribave nepripadnu novčanu korist, a na temelju takvih lažnih računa poreznoj upravi podnosili su prijave za povrat na dodanu vrijednost.

Na taj su način, tvrde u policiji, osumnjičenici pribavili više od 50 takvih lažnih računa u kojima su prikazali vrijednost od preko 17 milijuna eura, čime su državni proračun oštetili za oko 3,5 milijuna eura.

Jednog od osumnjičenih policija sumnjiči i da nije poštivao računovodstvena i knjigovodstvena pravila jer u zakonskom roku nije pokrenuo stečajni postupak.

Protiv sve trojice podnijela je kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter