OSIJEK

Prevarant iz okolice Zagreba dvije osječke tvrtke oštetio za više od milijun kuna

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Osječko-baranjska policija otkrila je i kazneno prijavila 28-godišnjaka iz okolice Zagreba koji je računalnim prijevarama u kolovozu i studenom dvije osječke tvrtke oštetio za više od milijun kuna.

Osumnjičenika policija tereti da je, tijekom kolovoza, s poslovnog bankovnog računa tvrtke iz Osijeka neovlašteno prebacio 300 tisuća kuna na račun u Hrvatskoj.

Pristup računu omogućila je odgovorna osoba u tvrtki koja je prateći poveznicu na "phishing" elektroničkoj pošti promijenila pristupne podatke za internet bankarstvo tvrtke nakon čega je uslijedila neovlaštena transakcija.

Međubankovnom suradnjom oštećenoj tvrtki vraćeno je pola novca, dok druga polovica do danas nije pronađena, zbog čega je slučaj nedavno prijavljen policiji.

Na gotovo identičan način, početkom studenog, osumnjičenik je s poslovnog računa osječke tvrtke neovlašteno prebacio 120 tisuća eura na nekoliko računa izvan Hrvatske.  

Protiv osumnjičenog 28-godišnjaka slijedi posebno izvješće osječkom Općinskom državnom odvjetništvu, navode u policiji.

Upozoravaju da je internet postao vrlo privlačan za kibernetičke kriminalce te da se napadači koriste vrlo profinjenim trikovima i obećanjima kako bi izvukli novac ili vrijedne financijske informacije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater