ROVINJ

GLAVNA TEMA PRVOG DANA ISTARSKE KOŠARKE: Kad će istarska muška košarka imati premijerligaša?

Mislim da svi zajedno trebamo učiniti veći napor da Istra dobije status kakav zaslužuje unutar hrvatske košarke, a to znači da osim ženskog kluba u Premijer ligi treba imati i klub u muškoj Premijer ligi, rekao je Josip Joke Vranković na svečanosti u Rovinju

| Autor: Boris BILAS


Prvi Dan istarske košarke koji je u petak održan u Rovinju povodom obilježavanja 25. godišnjice osnivanja Košarkaškog saveza Istarske županije okupio je sve najvažnije košarkaške djelatnike ne samo u Istri, već i u Hrvatskoj.

U Rovinj su stigli čelnici Hrvatskog košarkaškog saveza predvođeni predsjednikom Stojkom Vrankovićem, glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora Siniša Krajač, posebni savjetnik ministrice turizma i sporta Nikoline Brnjac, proslavljeni vaterpolist Josip Pavić, inače poznati vratar, te izaslanik predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića Željko Jovanović, koji je ujedno i Milanovićev povjerenik za sport.

Nažalost, zbog zdravstvenih problema predsjednik HKS-a Stojko Vranković je bio nazočan na tek nekoliko prvih minuta svečane sjednice održane u rovinjskom MMC-u, te se umjesto njega prisutnima obratio glavni tajnik HKS-a Josip Joke Vranković.

Uglavnom na margini

Prisustvo velikog broja košarkaških djelatnika na jednom mjestu, ali i značajna obljetnica za istarsku košarku, postali su idealna prilika za inventuru stanja u istarskoj košarci koja u proteklih 25 godina nije odigrala neku važniju ulogu u hrvatskim okvirima. Iako je povremeno iskočio neki pojedinac, poput Sandra Nicevića koji je nagrađen posebnim priznanjem za doprinos istarskoj košarci, istarska košarka je proteklih četvrt stoljeća uglavnom provela na margini nacionalne košarke te se tek ženski košarkaški klub Pula može pohvaliti sudjelovanjem u najvišem ligaškom rangu. Upravo je manjak prvoligaškog nastupa istarskih klubova glavni tajnik HKS-a Joke Vranković istaknuo kao jedan od većih problema istarske košarke.

- Mislim da svi zajedno trebamo učiniti veći napor da Istra dobije status kakav zaslužuje unutar hrvatske košarke, a to znači da osim ženskog kluba u Premijer ligi treba imati i klub u muškoj Premijer ligi. Znam da to nije lako, ali podloge za jedan takav uspjeh postoje u mlađim kategorijama, rekao je glavni tajnik HKS-a Josip Vranković nakon svečane sjednice u rovinjskom MMC-u.

Jelovac, Jerkov, Nicević…

Vrankovićeve riječi potvrdila je većina sugovornika s kojima smo u petak navečer razgovarali u Rovinju. Naime, svi se slažu da u Istri postoji kvalitetna baza mladih košarkaša i košarkašica koji postižu vrlo dobre rezultate u mlađim dobnim kategorijama, što je potvrđeno i nedavnim sjajnim nastupima mladih košarkaša Pazina i pulske Stoje koji su ušli među osam najboljih hrvatskim momčadi u mlađim dobnim kategorijama. Zato Košarkaški savez Istarske županije planira još više pojačati brigu o mladim košarkašima i košarkašicama u bliskoj budućnosti.

- Plan nam je jednom mjesečno održati trening kamp svojevrsne županijske reprezentacije na kojem bi okupili najbolje mlade košarkaše i košarkašice. Tako bi imali kontrolu nad njihovim razvojem te bi im pružili dodatnu priliku za razvoj. Činjenica je da u Istri postoji značajna baza talentiranih, mladih košarkaša i košarkašica, ali da to uvijek zapne na prelasku u seniore. Naš je cilj da to pokušamo promijeniti, rekao nam je predsjednik istarskog košarkaškog saveza Igor Franković.

On je posebno istaknuo činjenicu da u Istri postoji niz kvalitetnih trenera koji godinama stvaraju mlade košarkaše, a s njim se složio i, uz Vinka Jelovca i Željka Jerkova, jedan od najuspješnijih istarskih košarkaša svih vremena Sandro Nicević. Nicević kaže da je najveći problem to što velika većina istarskih košarkaša nakon završene srednje škole odlazi na studij u Zagreb ili Rijeku, te time automatski ostavljaju veliku rupu u razvoju istarske košarke.

- Naravno da je obrazovanje mladih važna stvar, ali treba pronaći način kako te košarkaše i košarkašice zadržati na studiju u Puli. Istovremeno, ti isti mladi košarkaši ne vide košarku kao "posao" kojim bi si mogli osigurati normalnu egzistenciju. Mislim da se i to može promijeniti i da dio njih sigurno može dobro zaraditi od košarkaške karijere. Struka u Istri nikada nije bila problem, ali je ta struka oduvijek imala problem zadržati na okupu najtalentiranije igrače. Mislim da bi to u budućnosti trebao biti zajednički fokus županijskog i nacionalnog košarkaškog saveza, smatra Sandro Nicević, koji se ujedno i zahvalio Košarkaškom savezu Istarske županije na priznanju koje su mu dodijelili na svečanosti u Rovinju.

Jačanje mladih selekcija

Svi prisutni biranim su riječima govorili o nastojanjima županijskog saveza da popularizira košarku u Istri te su pohvalili organizaciju prvog Dana istarske košarke, a pogotovo što su u fokusu bile mlade selekcije koje su i odigrale utakmicu uoči svečane sjednice. Igor Franković kaže da će županijski savez i dalje raditi na jačanju mladih kategorija te se nada da će taj rad u budućnosti dovesti i do boljih rezultata seniorskih ekipa.

- Jasno mi je da se svi pitaju zašto nemamo muškog prvoligaša i kada će se to napokon dogoditi, ali morate znati da je to težak put u koji treba uložiti puno rada, ali i puno novca. Siguran sam da Istra može imati jednog prvoligaša u budućnosti, ali prije toga moramo napraviti zdrave temelje u mlađim kategorijama, što već dobrim dijelom i imamo, rekao je Franković, koji je podršku dobio i od proslavljenog vaterpolskog vratara Josipa Pavića koji je u Rovinj stigao u funkciji posebnog savjetnika ministrice turizma i sporta Nikoline Brnjac.

- Po svemu što sam vidio i čuo istarska košarka ne treba brinuti za budućnost jer postoji veliki bazen mladih igračica i igrača i to je ono što je najbitnije. Nama u Ministarstvu je fokus upravo na tome da djeca što više participiraju u sportskim aktivnostima te će po tom pitanju županijski košarkaški savez imati svu potrebnu pomoć, kako Ministarstva turizma i sporta, a siguran sam i HOO-a i HKS-a, izjavio je Josip Pavić, a sličan stav ima i bivši ministar obrazovanja i sporta u vladi Zorana Milanovića Željko Jovanović, koji je u Rovinj stigao kao izaslanik predsjednika države.

- Baš je razvoj mladih sportaša i poticanje mladih da se što više bave sportom u fokusu rada kabineta predsjednika Milanovića. Znam da se već godinama priča o boljoj suradnji škola i sportskih klubova, ali mislim da je to jedan od ključnih dijelova sustava koji mora profunkcionirati za unapređenje sporta u Hrvatskoj. Važnu ulogu u tom unapređenju sigurno ima i košarka kao jedan od najpopularnijih sportova i drago mi je da po svemu što sam vidio i čuo istarska košarka ima budućnost, jer se puno ulaže u razvoj i rad s mladim košarkašicama i košarkašima, zaključio je Željko Jovanović.

Podijeljena brojna priznanja

Treba naglasiti da je svečanost u Rovinju završena dodjelom priznanja najzaslužnijim pojedincima i kolektivima u istarskoj košarci te je za 25 godina uspješnog djelovanja priznanje pripalo Udruzi košarkaških sudaca Istarske županije, dok su priznanja za 45 godina uspješnog rada košarkaških klubova Poreč i Stoja uručena njihovim predsjednicima. Izvršni odbor KSIŽ-a odlučio je priznanjima nagraditi i bivšeg predsjednika Saveza Željka Dundovića, trenere Darija Lukšića i Ivana Đukića, kao i proslavljenog istarskog košarkaša, a danas trenera Pule 1981, Sandra Nicevića. Na samom kraju su glavni tajnik HKS-a Josip Joke Vranković i dopredsjednik Nikola Rukavina uručili predsjedniku istarskog saveza Igoru Frankoviću dar, sliku i dres s brojem 25.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater